Hírek

Coming outolt a francia műkorcsolyázó olimpikon

Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron a 2018-as phjongcshangi téli olimpián

 

Május 17-én volt a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni világnap, ekkor posztolt a 25 éves francia műkorcsolyázó, Guillaume Cizeron egy képet az Instagramra. A párjával közös fotót a világnap alkalmából osztotta meg, ezzel pedig először beszélt a nyilvánosság előtt az orientációjáról.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guillaume Cizeron (@guillaume_cizeron) on

 

Cizeron 2018-ban a phjongcshangi téli olimpián ezüstérmet szerzett partnerével, Gabriella Papadakis-szal a jégtánc páros kategóriában. Fiatal kora ellenére a sportoló négyszeres világbajnok, ötszörös Európa-bajnok, és hatszoros francia nemzeti bajnok. Papadakis-szal közösen eddig 28 világrekordot döntöttek meg. Cizeron egyébként beleszületett a sportba, apja az egyik műkorcsolya egyesület elnöke.

Néhány nappal azután, hogy megosztotta a képet, a francia Têtu magazinnak adott interjújában bővebben mesélt a döntése okáról. Korábban nem igazán tervezte, hogy beszéljen a magánéletéről, de ahogy Franciaországban is növekszik a homofóbia, úgy érezte, meg kell tennie ezt a lépést.

 

Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron 2019. január 23-án a Minszkben rendezett Európa-bajnokságon

 

„Montreálban élek, az egyik olyan városban, ahol az LMBTQ közösség tagjai a lehető legszabadabban élhetnek. Eközben viszont elfelejtjük, hogy nem mindenhol ez a helyzet. Ez az oka a döntésemnek.

Az elmúlt hónapokban sokat beszéltem erről a közelemben élőkkel és a közösség tagjaival, akik azt mondták, milyen sokrétű hatása lehet, ha ezt megteszem. Az egyetlen dolog, ami egy kicsit visszatartott, az az, hogy mindig is úgy éreztem, ma már nem szükséges előbújni.

Eléggé meglepett, hogy az emberektől milyen sok pozitív komment jött, ez boldoggá tett. Mindezek mellett 2-300 személy volt, aki kikövetett az Instagramon a 84 ezerből.

Az a benyomásom, hogy a meleg sportolókat még mindig a melegségük miatt ismerik. Én nem a meleg műkorcsolyázó, hanem az éremgyűjtő műkorcsolyázó akarok lenni. De azt hiszem, még küzdenünk kell azért, hogy ebbe az irányba fejlődjünk.”

 

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin