Sport

Egy helyen a pekingi téli olimpia minden érmet szerzett queer sportolója

Február huszadikán véget ért a 2022-es pekingi téli olimpia, amelyen a téli olimpiák történetében a legtöbb, 35 nyíltan az LMBTQ-közösséghez tartozó sportoló mérettette meg magát. Közülük többen is éremmel térhettek haza, lássuk, kikről van szó! Az Out magazine gyűjtése.

Ireen Wüst (Hollandia)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ireenw (@ireenw) által megosztott bejegyzés

 

Az 1500 méteres gyorskorcsolya versenyen aratott győzelmével Ireen Wüst, a biszexuális gyorskorcsolyázó lett a történelem első sportolója, aki öt egymást követő olimpián nyert egyéni aranyérmet. 1 perc 53,28 másodperces olimpiai rekordot állított fel győztes futamában. Wüst volt egyben az első érmet szerző LMBTQ-versenyző a pekingi olimpián.

Wüst korábban megerősítette, hogy Peking az utolsó olimpiája. Azt tervezi, hogy visszavonul, és feleségül veszi barátnőjét, Letitia de Jongot. “Mindig azt mondom, hogy a kor csak egy szám” – idézte őt a New York Times. “De 35 éves vagyok, és nagyon szeretnék gyereket, úgyhogy egy bizonyos ponton abba kell hagyni“.

Guillaume Cizeron (Franciaország)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Guillaume Cizeron (@guillaume_cizeron) által megosztott bejegyzés

 

Beteljesült a francia Gabriella Papadakis és Guillaume Cizeron kettős nagy álma, aranyéremmel térhetnek haza a téli olimpiai játékokról.

A francia páros korábban is szinte verhetetlen volt jégtáncban: négy világbajnoki cím, valamint 2015 és 2019 között sorozatban öt Európa-bajnoki cím van a hátuk mögött. Négy évvel ezelőtt Phjongcshangban is nagy esélyesek voltak, de mikroszkopikus különbséggel, 79 századponttal lecsúsztak a dobogó legfelső fokáról.

Kanadai női hokicsapat

 

 

A téli olimpia döntőjében a kanadai női hokicsapat 3-2-re legyőzte az amerikai riválisát, ezzel visszaszerezve az olimpiai aranyat. Hatalmas elégtétel ez a kanadai csapatnak, ugyanis zsinórban négy olimpián győzedelmeskedtek, míg 2018-ban legyőzték őket az amerikaiak, és akkor 1998 óta először fordult elő, hogy Kanada aranyérem nélkül fejezte be a játékokat.

Pekingben tíz női jégkorongcsapat indult, ezek felében játszott legalább egy coming outolt sportoló – például a cseh, a finn, a svéd és az amerikai csapatban is. Az Outsports gyűjtése szerint azonban kettőnél több out játékos a kanadain kívül egyik csapatban sem szerepelt, míg Kanada csapatában szám szerint hét sportoló.

Alex Carpenter (USA)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Alex Carpenter (@carpy05) által megosztott bejegyzés

 

Alex Carpenter a végül ezüstérmet szerző amerikai női hokicsapat tagjaként állhatott a dobogó második fokára.

Ronja Savolainen (Finnország)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ronja Savolainen (@ronjasavolainen) által megosztott bejegyzés

 

A finn női hokicsapat tagjaként zsinórban a második olimpiájáról térhetett haza bronzéremmel a 24 éves Ronja.

Sandra Näslund (Svédország)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sandra Näslund (@sandranaeslund) által megosztott bejegyzés

 

Sandra Näslund aranyérmet szerzett a női ski cross versenyszámban. A ski cross négyszemélyes verseny egy lejtőpályán, amely mesterséges ugrásokat és kanyarokat is tartalmaz. A kanadai nők uralták a versenyt, amióta 2010-ben először bevezették a téli olimpián, és minden aranyérmet megnyertek a versenyszámban – egészen addig, amíg Näslund Pekingben aranyérmet nem szerzett. Bár ez az első olimpiai győzelme, a sportágban már két világbajnoki aranyérmet is hazavitt 2017-ben és 2021-ben.

Brittany Bowe (USA)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

B R I T T A N Y 💫 B O W E (@brittanybowe) által megosztott bejegyzés

 

A pekingi téli olimpia megnyitó ünnepségét megelőzően Brittany Bowe azzal került a címlapokra, hogy önzetlenül átadta helyét az amerikai csapatban 500 méteren csapattársának, Erin Jacksonnak, miután az megcsúszott a jégen, és lemaradt a versenyszámról. Jackson végül aranyérmet nyert Pekingben, de Bowe sem tért haza üres kézzel, miután bronzérmet nyert a női 1000 méteres gyorskorcsolyázásban.

Bruce Mouat (Nagy-Britannia)

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Bruce Mouat (@brucemouat) által megosztott bejegyzés

 

Bruce Mouat az első meleg brit sportoló, aki téli olimpián érmet nyert, méghozzá ezüstérmet a férfi curling versenyszámban. „Büszke vagyok magamra” – idézte Mouatot a Guardian a mérkőzés után. „És büszke vagyok a srácokra is.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin