Nagyvilág

A strasbourgi emberi jogi bíróságon küzdene a jogaiért egy albán szivárványcsalád

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elé vinné ügyet egy albáni leszbikus pár, akik azért harcolnak, hogy ikerlányaik közös szüleiként ismerjék el őket. Erre akkor kerülhet sor, ha az albán Legfelsőbb Bíróság ellenük dönt.

Alba Ahmetaj és Edlira Mara a hatályos albán törvények értelmében hivatalosan nem lehetnek a kétéves kislányok szülei. Azt azonban nem hajlandóak elfogadni, hogy a papírokon az álljon, Mara – a biológiai szülő – egyedülálló anya.

Nem úgy bánnak velünk, mint a többi állampolgárral, hanem másodrangú állampolgárok vagyunk” – mondta a 43 éves Ahmetaj, aki 13 éve van együtt párjával és a ProLGBT jogvédő csoportnál dolgozik.

Közös szülőkénti elismerés hiányában, ha a törvényes szülő meghal vagy súlyosan megbetegszik, a másik partner semmilyen joggal nem rendelkezik a gyermekek felett, azt kockáztatva így, hogy nevelőszülőkhöz kerülnek, vagy egyéb rokonokra bízzák őket.

Ha valami történik Edával (Marával), a gyerekeink árvaházba kerülnek, vagy az unokatestvérei felügyelete alá” – mondta Ahmetaj. A Legfelsőbb Bíróságon várhatóan a következő hónapokban dönt az ügyben.

Egyikük sem bízik abban, hogy megnyerik az ügyet a Legfelsőbb Bíróságon – és az Alkotmánybíróságon sem, amely az utolsó hazai jogorvoslati lehetőségük. Ha így alakul, a strasbourgi székhelyű EJEB-hez kívánnak fordulni.

A végsőkig harcolni akarunk” – mondta Ahmetaj, aki szerint a pár reméli, hogy a 2,8 millió lakosú volt kommunista országban a többi szivárványcsalád számára is utat nyitnak a szélesebb jogok felé.

Bár Albániában az azonos nemű párok kapcsolata legális, az LMBTQ-emberek azonban összességében kevés jogi védelmet élveznek, és a homofób attitűd továbbra is széles körben jellemző a nagyrészt patriarchális társadalomban.

A Euronews Albania számára tavaly készített felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 12,4%-a fogadna el barátként egy LMBTQ-személyt, és még az általában liberálisabbnak tartott fiatalok is egyetértenek idősebb társaikkal.

„Nehéz Albániában nyíltnak lenni, mert elveszítheted a szüleidet, a testvéreidet, a barátaidat, ahogyan az velem is történt” – mondta Ahmetaj, akinek édesanyja megszakította vele a kapcsolatot, miután a pár tavaly Albánia első nyíltan szivárványcsaládjaként jelent meg a tévében.

Más balkáni országokhoz hasonlóan, amelyek az Európai Unió tagjává kívánnak válni, Albániának is bizonyítania kell, hogy kész megvédeni az emberi jogokat, és törvényeket fogadtak el a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés ellen.

Az ország pszichológusai 2020-ban betiltották az úgynevezett átnevelő terápiát, amelynek célja, hogy megváltoztassa egy személy szexuális irányultságát vagy nemi identitását, és az idei tiranai pride-felvonulás várhatóan az eddigi legnagyobb lesz.

 

Elhallgatott LMBTQI történetek Közép- és Délkelet-Európából

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin