Nagyvilág

Terrorcselekményként kezelhetik a pozsonyi homofób támadást

 

Húszezer ember gyűlt össze pénteken a szlovák fővárosban, hogy virrasztással emlékezzenek meg a pozsonyi melegbár előtt történt gyilkosság áldozataira. Az eseményen felszólalt Zuzana Čaputová köztársasági elnök, aki a hivatalára kitűzte a szivárványzászlót. „Sajnálom, hogy társadalmunk nem volt képes megvédeni szeretteiteket. Ide tartoztok, értékesek vagytok a társadalmunk számára” – idézte Čaputová szavait a BBC.

A szerdán történt támadást a szlovák hatóságok előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítették, és az ügyészség szerint nem kizárt, hogy a gyűlöletbűncselekményt terrorcselekményként vizsgálják, számol be róla a Reuters.

Az elkövető egy 19 éves diák, Juraj Krajcik, egy egykori szélsőjobboldali politikus fia, aki a támadás előtt antiszemita és LMBTQ-ellenes kiáltványt tett közzé a közösségi médiában. A rendőrség szerint eddig nem utalnak jelek arra, hogy a támadó ismerte volna az áldozatokat.

A gyilkosság megrázta Szlovákiát, a civil szervezetek az LMBTQ emberek fokozottabb védelmére szólították fel a politikusokat. Ahogy a BBC munkatársa is utal rá, a szlovákok egy része dühös az egyes politikusok képmutatására. Míg ugyanis a virrasztáson megjelent Eduard Heger miniszterelnök, kezében szivárványzászlóval, addig júniusban pártjának egyik parlamenti képviselője, Gyimesi György egy korábbi szélsőjobboldali politikussal olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely betiltotta volna a szivárványzászlókat a középületeken.

A köztársasági elnök a támadás után arról beszélt, hogy a politikusok felelősek minden egyes kimondott szavukért, sokan mégis meggondolatlanul gyűlölettel töltik meg a közbeszédet. Az elnök szerint lehetett tudni, hogy a felkorbácsolt gyűlölet nem fog megállni a szavaknál. Zuzana Čaputová csütörtökön részvétlátogatást tett a támadás helyszínén, ahol találkozott a népszerű bár tulajdonosával, akit egy rövid időre magához is ölelt. „Nem te vagy az, akinek nincs itt helye. A gyűlöletnek és az intoleranciának nincs helye Szlovákiában.”

 

 

Szombaton este 19 órakor Budapesten a szlovák nagykövetség előtt gyertyagyújtással emlékeznek a támadás áldozataira.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin