Nagyvilág

140 ezren követelik a homofób miniszter lemondását Szlovákiában

Martina Šimkovičová / fotó: Facebook

Alig száz napja van hivatalban a Fico-kormány kulturális minisztereként Martina Šimkovičová, a politikus lépéseit azonban már a kinevezése óta szakmai bírálatok érik. A szlovák művésztársadalomnál betelt a pohár, és Németh Ilona képzőművész szerdán petíciót indított a miniszter leváltására – ezt mostanra 140 ezren írták alá. Ahogy azt a petíció elindítója a Paraméter portálnak adott interjújában elmondta, Šimkovičová „összetéveszti a demokratikus jogállamot egy diktatúrával, úgy gondolja, hogy azt tehet a kultúrával, amit csak akar.”

„Az Ön vezetése alatt működő minisztérium tevékenysége rendszertelen, romboló, átláthatatlan, kizárólag hatalmi pozícióból, szakmai hozzáértés és reflexió nélkül végzi tevékenységét. Ráadásul a minisztérium hivatalos kommunikációs csatornáit félrevezető, diszkriminatív, homofób és transzfób tartalmak terjesztésére használják fel, ami nemcsak a szakmai és emberi etika, de potenciálisan még a törvények határain is túlmutat. A Kulturális Minisztérium nyilvános képviselőjeként az Ön által tett diszkriminatív kijelentések szöges ellentétben állnak a kortárs kultúra lényegével, amely a befogadás. Ezen okok miatt Ön nem képviseli a kultúrában dolgozókat, ezért követeljük a lemondását” – írják a petícióban.

Bár a korábban tévés műsorvezetőként dolgozó minisztert a homofób és transzfób nézetei miatt már a kinevezése előtt is bírálták, egy friss lépésével különösen nagy botrányt kavart. A kulturális minisztérium Facebook-oldalán egy azóta már törölt „társadalmi párbeszédet” indítottak, amely a Magyarországon a nemzeti konzultációkból jól ismert irányított kérdésekkel operált. Ebben azt kérdezték meg az állampolgároktól, hogy a műemlékek felújítására vagy az LMBTQ-közösség tevékenységére adnának-e pénzt.

Az LMBTQ-közösségen gúnyolódó szöveget úgy fogalmazták meg, hogy az egyértelműen az LMBTQ rendezvények ellen foglaljon állást. A szűkös források elosztására az első opció a minisztérium szerint a „kulturális helyszínek felújítása, a kulturális örökség megőrzésére és a művészeti közösség támogatása”, míg második választási lehetőségnek azt adták meg, hogy „LMBTQ események támogatása, ahol kiskorú gyerekeket tanítanak meg szexshow-t rendezni, és ahol félmeztelen emberek vonaglanak a köztereken”.

Egy azóta törölt Facebook-bejegyzésében Šimkovičová azt írta, hogy „az LMBTQ szervezetek [… ] nem fognak tovább élősködni a kulturális tárca pénzén. Ezt a vezetésem alatt biztosan nem fogom megengedni”, és közölte, a kulturális tárca jövőbeni tevékenységével kapcsolatos alapvető elképzelése „a normalitáshoz való visszatérés”.

Šimkovičová pártja közölte, nem látják az indokát, hogy leváltsák, és továbbra is támogatják a miniszterüket. „A miniszter asszony tudomásul veszi a petíciót és elfogadja mások véleményét. Demokráciában élünk, mindenkinek joga van a saját véleményéhez, és mindenkinek joga van petíciókat írni” – közölte a minisztérium szóvivője a Szlovák Köztársaság Hírügynökségével.

Hogy pártja valójában meddig védi meg Šimkovičovát, arra jelzés lehet, hogy miután szombaton a minisztériuma egy posztban tévesen „miniszter asszonynak” nevezte Werner Koglert, Ausztria férfi kulturális miniszterét, inkább letörölték az összes Facebook-posztot, ami Šimkovičová kinevezése után megjelent a minisztérium hivatalos közösségi oldalán.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin