Nagyvilág

Egyre nő a homofób és transzfób erőszak Ugandában

A Human Rights Awareness and Promotion Forum (HRAPF) nevű ugandai emberi jogi szervezet jelentése szerint riasztó módon megugrott az afrikai országban az LMBTQ közösség elleni erőszak.

Az elkövetők azután bátorodtak fel, hogy az ország parlamentje májusban elfogadta a világ egyik legszigorúbb homofób törvényét. Ennek alapján halálbüntetés is kiszabható bizonyos azonos neműek közötti cselekményekért, valamint a homoszexualitás „népszerűsítéséért” akár 20 év börtönbüntetés is járhat, ami az aktivisták szerint kriminalizálhatja az LMBTQ állampolgárok jogaiért való kiállást.

Ez volt az a törvény, amely kapcsán Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában közölte, hogy van egy jó híre: „Ugandában a parlament egy LMBTQ-ellenes törvényt hozott, tehát a bubukat, ha összeházasodnak, kivégzik” – mondta mosolyogva. Bencsik szerint ebben az a „gyönyörű”, hogy egy „jelzés” a világ számára és az amerikaiak emiatt „tombolnak”.

A törvény a gyakorlatban máris működik: az önjelölt igazságosztók erre hivatkozva bántalmaznak embereket vélt vagy valós szexuális irányultságuk miatt. A folyamatot a bántalmazásokról készült videók közösségi médiás terjedése is jelzi, ahová felkerülnek a verésekről és a megalázásokról készült képsorok. A széles körben megosztott videók akár milliós nézettséget is elérnek.

Az egyik nyomasztó TikTok-videóról a dél-afrikai MambaOnline számol be, ezen egy melegnek tartott férfit vetkőztetnek le, bántalmaznak és a haját tépik, az elkövető pedig kijelenti: „Nem akarunk melegeket, Museveni aláírta a törvényt. Nincs homoszexualitás Ugandában. Minden közösségi médiában ki fogunk téged posztolni.”

A HRAPF nemrég tette közzé a homofób törvény életbe lépése óta az LMBTQ személyek elleni emberi jogi jogsértésekről szóló havi jelentését. Az októberre vonatkozó adatok az esetek számának növekedéséről árulkodnak: a szervezet 83 incidenst kezelt, a szeptemberi 68 és az augusztusi 71 után.

Az egyik esetben két áldozatot egy csoport férfi támadott és vert meg, amikor éjszaka hazafelé sétáltak. Azzal vádolták őket, hogy „homoszexuális szokásaikkal” el akarják rontani a környékbeli gyerekeket.

Egy másik áldozatot, egy transznemű nőt késő este két férfi támadott meg, akik behatoltak a házába és megerőszakolták. Ezután szóltak a szomszédoknak, hogy keljenek fel, hogy „lássanak egy homoszexuálist”.

Kasha Jacqueline Nabagesera, az ugandai LMBTIQ jogok szószólója felhívást intézett a közösségi média felhasználóihoz, hogy tartózkodjanak a bántalmazásokról készített, felkavaró videók megosztásától. „[A videók] folyamatos támadásokhoz vezetnek ellenük, még akkor is, ha „biztonságosabb” helyre költöznek. Sokaknak visszatérő traumát okoznak. A biztonságuk érdekében megpróbáljuk elérni, hogy ezeket a videókat teljesen eltávolítsák az internetről” – közölte az X-en.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin