Nagyvilág

A szlovák elnök is megszólalt a pozsonyi melegbárnál történt gyilkosság után

fotó: TASR

 

Szerda este egy magányos támadó tüzet nyitott Pozsony belvárosában a kevés LMBTQ hely egyike, a Tepláreň előtt. Két fiatal férfit megölt, egyikük a bár alkalmazottja, valamit megsebesítette a bár egyik női alkalmazottját is, őt kórházba szállították. Az elkövető a bár előtt várakozott egy ideig, mielőtt tüzet nyitott, majd a szemtanúk szerint 7-10 lövést adott le.

A szlovák rendőrség reggel közölte, hogy az egész éjjel tartó hajsza után megtalálták a támadó holttestét, aki öngyilkos lett. A 19 éves, radikalizálódott pozsonyi diák, Juraj K. augusztusban már járt a bárnál, és hozzá kötnek egy olyan Twitter fiókot, ahol a támadás előtt antiszemita és LMBTQ-ellenes közlemény jelent meg, majd a gyilkosság után azt írta, „nem bántam meg semmit”.

A szlovák elnök, Zuzana Čaputová részvétét fejezte ki, és bejegyzésében az írja, a történtekben a politikusoknak is felelősségük van.

„Három éve mondom, hogy a szavak fegyverek. Hogy mi, politikusok felelősek vagyunk minden egyes kimondott szavunkért. Sokan mégis meggondolatlanul gyűlölettel töltik meg a közbeszédet. Dühít, hogy az ügyészek és a bírók a verbális támadásokat nem kezelik a kellő fontossággal, és nem tartják őket veszélyesnek. Három éve mondom és mutatok rá arra, hogy a gyűlölet nem fog megállni a szavaknál. Az eddigi információk szerint a főleg az LMBTQ közösség által látogatott, pozsonyi bárnál történt lövöldözés gyűlöletbűncselekmény volt. Olyan gyűlöleté, amelyet régóta táplálnak a politikusok ostoba és felelőtlen nyilatkozatai. Ez a gyűlölet ártatlan emberi életekbe került. Állítsuk meg, mielőtt még több áldozatot követel!

Együtt kell legyőznünk a gyűlöletet és a gonoszt. Megvan hozzá az erőnk.”

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin