Nagyvilág

Az LMBTQ jogok javulása növelné a szlovák GDP-t

 

Egy kutatás szerint az LMBTQ emberekkel szembeni diszkrimináció negatív hatással van Szlovákia gazdaságára – írja az RTV. Dominic Arnall, az Open for Business vállalatszövetség képviselője szerint ha ennek a csoportnak a jogai legalább tíz százalékkal javulnának, az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) háromezer euróval nőne.

„Ha Szlovákia akár csak tíz százalékkal is javítaná az LMBT+ emberek jogait, és elfogadná például az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát lehetővé tevő jogszabályokat, hogy összhangba kerüljön az uniós országok nagyobb részével, az egy főre jutó GDP körülbelül háromezer euróval növekedne” – mondta Arnall.

Arnall továbbá kifejtette, hogy Szlovákia a legfontosabb gazdasági mutatók tekintetében elmarad a visegrádi csoportbeli szomszédai mögött. Ezek a versenyképesség, az innováció és a közvetlen külföldi tőkebefektetések. Szerinte a tartós agyelszívás, kezdve az egyetemi hallgatókkal, ahhoz vezet, hogy Szlovákia elveszíti a munkaerejét a nyitottabb és sokszínűbb társadalmakkal szemben.

A szervezet rámutatott, hogy az LGBT Capital adatai alapján a szlovákiai LMBTQ emberek hazai vásárlóereje 2021-ben mintegy 4,2 milliárd eurót tett ki. Ez az ország GDP-jének mintegy öt százaléka.

„Ahelyett, hogy kockáztatnák az ilyen fogyasztók diszkrimináció miatti elvándorlását, a szlovák kormánynak és a vállalkozásoknak inkább a nagyobb sokszínűségre és befogadásra kellene törekedniük” – fogalmazott az Open for Business képviselője. Arnall szerint Szlovákia minden egyes magasan képzett emberrel, aki elhagyja az országot, közel 2,8 millió eurót veszít.

A szervezet úgy véli, a munkáltatók számára egyre inkább fontos az egyenlőség és a befogadás értékeinek előmozdítása. Ezért idén májusban a magánszektor úgy döntött, hogy felszólítja a társadalmat az LMBTQ emberek jogainak és életkörülményeinek javítására Szlovákiában. A felhívást 53 helyi vállalat írta alá.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a felhívás legalább annyira szól az emberi, mint a gazdasági szempontokról. Nem akarjuk, hogy az LMBTI+ emberek mentális egészségi állapota rosszabbodjon, ugyanakkor a gazdasági szempontokra is fel szeretnénk hívni a figyelmet” – jelentette ki Alica Štepánová Kolárová, a Henkel Slovakia emberierőforrás-igazgatója.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin