Színes

Szivárványszínű karszalaggal trollkodta szét a lengyel köztévét a Black Eyed Peas

Black Eyed PeasA Black Eyed Peas a TVP csatornán. / Kép: Notes from Poland

 

A Black Eyed Peas együttest meghívták a TVP lengyel állami csatorna szilveszteri műsorába, az együttes tagjai pedig szivárványszínű karszalagot viselve léptek színpadra – írja a TMZ.

Az együttes a hírek szerint mintegy egymillió dollárt kapott a fellépésért, amit Melanie C, az egykori Spice Girls tagja nem vállalt. A hírek szerint pont azért, mert a lengyel kormány propagandája ellentétes azon csoportok érdekeivel, akiket az énekesnő támogat (burkoltan az LMBTQ-közösségre utalva).

A Zakopanéban felvett Álmok Szilvesztere című műsort mintegy 8,3 millióan látták, a fellépést követően pedig will.i.am úgy fogalmazott: „Mi vagyunk a Black Eyed Peas… vagy mondhatjuk azt is, hogy Black Eyed Peace, mert mi a békéért, az egyenlőségért, a harmóniáért vagyunk. … Nem Black Eyed PiS a nevünk”mondta, a Lengyelországot vezető Jog és Igazságosság Párt lengyel rövidítésére (PiS) utalva. „Néha oda kell menni, ahol az embereknek nem ugyanazok a nézeteik, hogy inspiráljuk őket a mássággal kapcsolatosan, hogy inspiráljuk őket arra, hogy lássák, milyen a tolerancia” – tette hozzá.

Kiborultak a politikusok

Lengyelország meglehetősen konzervatív módon áll az LMBTQ-közösséghez, például kitiltották az iskolákból az LMBTQ-témákat. Az állami televíziót gyakran vádolják azzal, hogy propagandaszócsőként is funkcionál. Ezért is érdekes, hogy meghívták a Black Eyed Peast, akik Where Is the Love? című dalukat is előadták, „az egység” szellemében. Felhívták a figyelmet olyan közösségekre, akik ellen gyűlöletkampányok indultak, mint a zsidók, az afrikai származású feketék vagy az LMBTQ emberek.

A konzervatív és szélsőjobboldali lengyel politikusok azonnal kiborultak a fellépés láttán. A Szolidáris Lengyelország párt „szégyennek” és „deviánsnak” nevezte a műsorszámot. Marcin Warchoł igazságügyi miniszterhelyettes egyenesen így twittelt: „LMBT promóció a TVP2-ben . GYALÁZAT! Ez nem az Álmok Szilvesztere, hanem a deviancia szilvesztere.”

 

Ugyanakkor Joanna Lichocka, a PiS egyik parlamenti képviselője ezt válaszolta kollégáinak: „Uraim a Szolidáris Lengyelországnál: igyanak pezsgőt szilveszterkor. Ahelyett, hogy még most is politikailag ostoroznak [másokat]. Lengyelország ma szórakozni akar – kapcsolják ki az uszítást. Boldog új évet kívánok”.

A TVP műsorvezetője szerint az egészet ők tervezték meg, a fellépőruhák „minden elemével” egyetemben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin