Nagyvilág

Kitiltotta az iskolákból az LMBTQ-témák oktatását a lengyel parlament

A lengyel parlament olyan törvényt fogadott el, amely lényegében megtiltja az LMBTQ-témák iskolai oktatását.
Január 13-án, csütörtökön délután fogadták el az oktatási reformot, miután egy nappal korábban a Szejm (a lengyel parlament alsóháza) megvitatta azt.

A Przemysław Czarnek oktatási miniszterről „Lex Czarneknek”, vagy „Czarnek-törvénynek” elnevezett jogszabály hasonlatos azokhoz az „LMBT-propaganda” ellenes törvényekhez, amelyeket korábban hazánkban és Oroszországban fogadott el a parlament.

A törvény felhatalmazza a tanfelügyelőket arra, hogy felülbíráljanak minden olyan tananyagot, amelyet külső csoportok, például jótékonysági szervezetek adnak az iskoláknak, valamint arra is, hogy elbocsássák azokat a tanárokat, akik ezt nem tartják be.

Czarnek azt mondta, hogy ez mindenre vonatkozik, ami „veszélyt jelent a gyermekek erkölcsére.” Az oktatási miniszternek korábban olyan kijelentése is volt, miszerint a melegek „nem egyenlőek a normális emberekkel”.

Ez azt is jelenti, hogy az LMBTQ-topikokat is tartalmazó szexuális nevelés gyakorlatilag megszűnik létezni, és a régió aktivistái úgy látják, hogy ez az LMBTQ-témák de facto betiltását jelenti.

Rémy Bonny, a Forbidden Colours páneurópai érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatója a törvényt „az LMBTQ-közösség jogi bűnbakképzésének” nevezte.

Az LMBTIQ-közösség ellen évek óta tartó retorikai kampány után a lengyel kormány hivatalosan is csatlakozott Oroszországhoz és Magyarországhoz, hogy a demokrácia és az emberi jogok lebontásának eszközeként jogilag bűnbakká tegye az LMBTIQ-közösséget” – mondta Bonny. „A gyermekek a következő áldozatai Lengyelország befogadás és demokrácia elleni háborújának„.

Az aktivista felszólította az Európai Unió tagjait, hogy tegyenek lépéseket a lengyelországi közösség megsegítésére. „Felszólítom az EU tagállamait, hogy a lehető legnagyobb diplomáciai nyomást gyakorolják a lengyel kormányra” – folytatta Bonny. „Az Európai Unióban egyetlen gyermeket sem szabad hagyni, hogy a kormánya megfélemlítsen„.

 

 

A lengyel LMBT aktivizmus egyik legfontosabb arcával, Bart Staszewskivel a lengyel homofób kormányról, az LMBT-mentes zónák feletti harcról, a támogató társadalomról, az Európai Unióról, valamint a magyar és lengyel vezetők közti toxikus kapcsolatról beszélgettünk néhány héttel ezelőtt:

 

„Jobban kellene figyelnünk egymásra, mert ugyanolyan problémákkal és ugyanolyan autoriter kormányokkal küzdünk”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin