Sport

Szivárványszínű cipőfűzőben lépett pályára az Australian Openen a brit teniszező

Liam Broady brit teniszező kedden az Australian Openen azzal demonstrálta az LMBTQ-közösség melletti kiállását, hogy szivárványszínű cipőfűzővel lépett a pályára.

A 28 éves teniszező, aki jelenleg a 128. helyen áll a világranglistán, a pride-os cipőfűzőt viselte az ausztrál Nick Kyrgios elleni első fordulós veresége alatt az év első Grand Slam-versenyén.

A mérkőzést követően a The Tennis Podcast munkatársának, Matt Robertsnek nyilatkozva Broady elmondta, hogy azért döntött a szivárványszínű cipőfűző mellett, mert ki akarta fejezni szolidaritását az LMBTQ-közösséggel, és felhívni a figyelmet arra, hogy jelenleg nincs nyíltan meleg játékos a férfi profi ATP-versenyeken (Association of Tennis Professionals).

Így akartam kifejezni a támogatásomat” – mondta Broady, aki tavaly a második fordulóig jutott Wimbledonban. “A férfi teniszben ez tabu? Nem hiszem, hogy tabu lenne, de láttam már korábban is kérdéseket arról, hogy miért nincsenek nyíltan meleg férfiak a turnékon, és én csak a támogatásomnak akartam hangot adni e területen.

 

 

Az LMBTQ-közösség tagjai közül sokan rengeteg támogatást nyújtottak nekem a karrierem során, és az első naptól fogva ott voltak, úgyhogy én is szerettem volna köszönetet mondani a magam módján” – folytatta.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan atmoszféra a férfi teniszben, amely megakadályozza a meleg játékosokat abban, hogy nyilvánosan vállalják magukat, Broady így válaszolt: “Nem hiszem. Úgy értem, gondolom, a társadalomban, amelyben élünk, van ilyen, nem? Különösen a sportban.

Láttam, hogy az első nyíltan meleg labdarúgó (Josh Cavallo) éppen egy-két hónapja vallotta be Ausztráliában. És ez nehéz, nem igaz? Úgy értem, ez egy nagy dolog, és végül is a 21. században elég nagy hülyeség, hogy az emberek nem érzik úgy, hogy nyíltan melegek lehetnek. Ez elég szomorú, tényleg.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Liam Broady (@liambroady) által megosztott bejegyzés

 

Broady hozzátette: “De tudod, remélhetőleg segíthetek felhívni a figyelmet erre. (…) Vannak emberek az öltözőben, akik nem akarnak coming outolni, és tudod, nem akarod kényszeríteni sem őket. Ez az ő döntésük. Csak meg kell próbálni támogatni őket, ahogy tudod, és tudatni velük, hogy minden rendben van.

Míg a női teniszben az évek során számos büszke sztár volt – köztük a Grand Slam-bajnok Martina Navratilova és Billie Jean King -, addig a férfi tenisz felsőbb szintjéről az egyetlen férfi játékos, aki nyilvánosan coming outolt, a korábbi világranglista 57. helyezett Brian Vahaly, aki 2017-ben beszélt először szexuális orientációjáról, egy évtizeddel azután, hogy visszavonult a játéktól.

Arra a kérdésre, hogy tud-e olyan játékosokról, akik szerettek volna coming outolni, de úgy érezték, hogy nem tehetik meg, Broady így válaszolt: “Nem. Nem, nem… Nem tudok senkiről“.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb