Hírek

Leszbikus miniszterelnöke lesz Szerbiának

Aleksandar Vucic szerb államfő a nyíltan leszbikus Ana Brnabic közigazgatási minisztert kérte fel kormányalakításra. Ezzel Brnabic nemcsak Szerbia első női miniszterelnöke, hanem az ország első LMBTQ kormányfője is lesz.

 

Belgrádi sajtótájékoztatóján Vucic elmondta, meg van győződve róla, hogy Brnabic képes vezetni a kormányt és Szerbia fejlődéséért fog dolgozni az ország előtt álló kihívások közepette:

„Ez a döntés szolgálja legjobban Szerbia érdekeit.”

 

A 41 éves, párton kívüli Brnabic az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végezte egyetemi tanulmányait marketing és üzleti tanulmányok szakon. 2001-ben tért vissza Szerbiába, és különböző nemzetközi cégek tanácsadója volt. Az angolul és oroszul is jól beszélő Brnabicot 2013-ban az év üzletasszonyának is megválasztották. Az üzleti életből 2016 augusztusában nyergelt át a politikába, amikor Aleksandar Vucic jobbközép kormányában a közigazgatási minisztérium vezetését bízták rá. Személyében először lett LMBTQ tagja a szerb kormánynak, ami korábban elképzelhetetlen lett volna.

 

 

A balkáni országokhoz hasonlóan Szerbia is erősen konzervatív nézeteket vall a melegséggel kapcsolatban. A homoszexualitást csupán 1994-ben dekriminalizálták, és az azonos neműek párkapcsolatát a mai napig nem ismerik el, házasságukat pedig az alkotmány is tiltja. A belgrádi pride felvonulásokat sok évig betiltották, többször verték szét durván szélsőségesek. Az utóbbi három éveben azonban már békésen zajlottak a rendezvények, miniszterként Brnabic a 2016-os Belgrád Pride felvonuláson a város polgármesterével együtt vett részt.

Jövő heti beiktatásával ő lesz a harmadik hivatalban lévő, nyíltan LMBTQ kormányfő a luxemburgi Xavier Bettel és az ír Leo Varadkar társaságában.

 

Szinisa Mali polgármester és Ana Brnabic államigazgatási és önkormányzati miniszter szelfije a 2016-os Belgrád Pride-on

 

(GayStarNews)

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin