Hírek

Százak vonultak Varsóban a homofób politikusok ellen

 

A szakadó eső ellenére százak vonultak végig Varsó belvárosán, kiállva az LMBTQ közösség mellett. A felvonulás csupán egyetlen rendezvény volt azon események sorában, amelyeket most hétvégén az elnökválasztási kampány homofób hangvétele ellen rendeztek.

Vasárnap tartják Lengyelországban az elnökválasztás első fordulóját. A jelenlegi elnök, a Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott Andrzej Duda a kampánya során azzal próbálta növelni konzervatív szavazótáborát, hogy az „LMBTQ ideológiát” nevezte ki ellenségnek. Ennek megfelelően az elmúlt hetekben a PiS több politikusa is azt nyilatkozta, hogy a homoszexualitás, a biszexualitás, vagy a transzneműség pusztán „a Nyugat egészségtelen befolyása” Lengyelországban.

„Meg kell mutatnunk, hogy mindenhol ott vagyunk, hogy létezünk, hogy sportolunk, hogy vannak örömeink. Hogy mi emberek vagyunk, nem egy ideológia”

– nyilatkozta a felvonulás egyik résztvevője, a 26 éves Zoska Marcinek a Reuters-nek. A szivárványzászlós menet öt kilométert sétált Varsó belvárosában.

 

 

A felvonulástól függetlenül két-háromszáz tiltakozó gyűlt össze a lengyel főváros központjában olyan transzparensekkel, amelyek a PiS megállítását, és helyette a béke teremtését követelték.

„Egy normális ember vagyok, mint mindenki más, és azonos jogokat követelek”

– mondta a 22 éves egyetemista, Weronika Tomikowska.

Az elmúlt hetekben heves hazai és nemzetközi reakciókat váltott ki, amikor a lengyel elnök az LMBTQ-jogokat a kommunista ideológiához hasonlította. Szavai Lengyelországban is sokakat felháborított, főleg azután, hogy az őt támogató nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt egyik képviselője, a Duda választási csapatában dolgozó Przemyslaw Czarnek is megszólalt. A politikus élő tévéadásban ezt találta mondani az LMBTQ emberekről:

„Nem kellene többé odafigyelnünk erre az emberi jogi, meg mindenféle egyenlőségi marhaságra. Ezek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

A nemzetközi felháborodás után Duda sértett védekezésbe kezdett, és a nyugati sajtót vádolta azzal, hogy kiforgatták a szavait.

 

 

Az LMBTQ jogok azután váltak az elnökválasztás során hangsúlyos kampánytémává, hogy nyilvánvaló vált, Duda legfőbb kihívója az LMBTQ-barát varsói polgármester, Rafal Trzaskowski lehet. Bár a polgármester a tavalyi varsói pride-on is részt vett, beiktatása után nem sokkal az első lengyel politikuskánt írt alá LMBTQ személyek jogait támogató nyilatkozatot, és a varsói iskolákban LMBTQ témákban érzékenyítő foglalkozásokat tarthatnak, ő maga csupán az azonos nemű párok bejegyzett élettársi kapcsolatát támogatja. Valószínűleg pontosan tudja, hogy a jobbközép Polgári Platform (PO) elnökjelöltjeként politikai öngyilkossággal érne fel, ha az erősen katolikus országban kiállna az egyenlő házasság intézménye mellett.

Ezt képviseli ugyanakkor a nyíltan meleg elnökjelölt, Robert Biedroń, aki pártjával pénteken a lengyel parlament alsóházának benyújtotta az erről szóló törvényjavaslatát.

 

 

Az EU a támogatások elvonásával büntetné a lengyel homofóbiát

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin