Nagyvilág

Argentína már nem számít többé LMBTQ paradicsomnak

 

Argentínában kezd az LMBTQ közösség helyzete súlyossá válni, miután idén májusban négy leszbikus nőt felgyújtottak egy panzióban. Aktivisták szerint az eldurvuló homofóbia mögött a szélsőjobboldali politikai vezetés áll – írja a CNN.

Május 6-án két leszbikus pár szállt meg egy Buenos Aires-i panzióban, egy szobában. Egy férfi tört be hozzájuk, és felgyújtotta őket. A négy nő közül csak egyikük élte túl a támadást, annak köszönhetően, hogy párja a testével védte a lángoktól.

A helyi LMBTQ jogvédők gyűlölet-bűncselekményként ítélték el a támadást, mondván, hogy a nőket szexuális identitásuk miatt vették célba. A rendőrség letartóztatott egy 62 éves férfit, aki az épületben lakott, de jelenleg nem kezelik az esetet gyűlölet-bűncselekményként, mivel szerintük az indíték még mindig nem tisztázott.

„A dolgok megváltoztak Javier Milei új kormányával” – mondta Maria Rachid, a Buenos Aires-i ombudsmani hivatal diszkriminációellenes intézetének vezetője, az argentin LMBTQ Szövetség (FALGBT) alapítója és elnökségi tagja.

„Az új kormány kezdete óta vannak olyan kormánytisztviselők, akik diszkriminatív módon fejezik ki magukat, és ezek a gyűlöletbeszédek, amelyek hatalmi pozíciókban lévőktől hangoznak el a közösségünk előtt, természetesen generálják – tulajdonképpen legitimálják – és támogatják ezeket a diszkriminatív álláspontokat, amelyeket aztán erőszakkal és diszkriminációval fejeznek ki a mindennapi életben” – mondta Rachid.

Argentína visszafelé fejlődik

Az új elnök, Milei már a választási kampányában is LMBTQ ellenes retorikát alkalmazott. Novemberben például egy interjúban azt állította, hogy nincs ellene az egyenlő házasságnak, majd utána a homoszexualitást az állatokkal való közösüléshez hasonlította. Diana Mondino, aki később Milei külügyminisztere lett az új kormányban, úgy nyilatkozott, hogy liberálisként ő támogatja az emberek szabad választását, például az egyenlő házasságot, de ha valaki úgy dönt, hogy nem mosakszik és tetves lesz, ne csodálkozzon, ha az emberek nem fogják kedvelni.

Milei a hatalomra kerülése után azonnal olyan lépéseket tett, amelyek meggyengítették az LMBTQ közösség jogi védelmét. Megtiltotta a gender-inkluzív nyelvhasználatot a kormányban, a nők jogaival és a sokszínűséggel foglalkozó minisztériumot egy jóval kevesebb hatalommal bíró államtitkárságra cserélte az Emberi Erőforrások Minisztériumához csatolva és megszüntette a diszkriminációellenes ügynökséget is.

Argentínában az új kormány regnálása óta megnőtt a szexuális orientációhoz vagy nemi önkifejezéshez kapcsolódó gyűlöletbűncselekmények száma, 2023-ban 133 ilyen esetet regisztráltak. A valós szám ennél sokkal több lehet, mivel sok esetet nem jelentenek a rendőrségen.

Az ország hosszú időn át Dél-Amerika egyik zászlóvivője volt LMBTQ jogok terén. Virágzott a melegturizmus, 2010-ben ez volt az első dél-amerikai – a világon pedig a tizedik – ország, ahol legalizálták az egyenlő házasságot.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin