Nagyvilág

Európai bíróság mondta ki, hogy Románia köteles elismerni az azonos nemű párokat

Románia jelenleg nem ismeri el az azonos neműek házasságát vagy élettársi kapcsolatát. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) azonban ma úgy határozott, hogy a román kormány ezzel megsérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét – a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogot.

Az ítéletet azt követően hozták meg, hogy 2019 és 2020 között 21 pár – mindannyian 1967 és 1996 között született román állampolgárok – panaszt nyújtott be az EJEB-hez. A párok kérelmükben arra panaszkodtak, hogy az elismerés hiánya miatt Romániában nem tudják jogilag biztosítani kapcsolatukat.

A döntés előzménye, hogy a korábbi években a párok mindegyike értesítette a helyi anyakönyvi hivatalt házasságkötési szándékáról, de kérelmüket elutasították egy olyan cikkely alapján, amely a házasságot férfi és nő közötti házasságként határozza meg, valamint egy másik cikkely alapján, amely kimondja, hogy az azonos neműek házassága „tilos” Romániában.

A hét bíróból álló többség végül úgy döntött, hogy Románia ezzel megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének nyolcadik cikkelyét. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a tagállamok a korábbi ítéletek alapján kötelesek valamilyen formában biztosítani az azonos nemű párok jogi elismerését.

A bíróság megállapította, hogy az ügy középpontjában álló párok a jogi elismerés hiánya miatt nem jutottak hozzá a heteroszexuális pároknak biztosított számos jogi lehetőséghez. Az EJEB azt is kimondta, hogy az azonos neműek házasságával szembeni társadalmi ellenállás Romániában nem írhatja felül az azonos nemű párok azon jogát, hogy kapcsolatukat jogilag elismerjék.

A román kormánynak a korlátozó törvényeket igazoló érvei közül egyiket sem találták fontosabbnak, mint az azonos nemű párok jogát arra, hogy kapcsolatukat törvényesen elismerjék.

Egy 2019-es felmérés szerint a romániai LMBTQ+ emberek 53 százaléka azt mondta, hogy „szinte soha nem nyilatkozik nyíltan” identitásáról, míg 23 százalékuk „ritkán”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin