Kultúra

Queer karácsony, nagy karácsony

5 könyv az ünnepekre

Sose volt ennyire fontos olvasni. Bár a homofób törvény már évekkel ezelőtt megszületett, 2023-ban léptek először igazán érvénybe olyan rendelkezések, amik nagy erőkkel próbálták eltaposni az LMBTQ kultúrát. Ezért olyan fontos, hogy idén olyan könyveket ajándékozzunk akár másnak, akár magunknak, amikkel megmutatjuk a kiadóknak és a világnak: igenis kellenek ezek a könyvek. Igenis kellenek a queer kultúra hősei és kedvencei. Hoztunk 5 szuper könyvet az ünnepekre.

Marton Krisztián: Bőgőmasina

Marton Krisztián könyvével duplán jót tehettek. Kiadója, a Leányvállalat idén indult útjára teljesen önálló projektként a sok-sok nagy kiadóval szemben, így minden segítségre szüksége van abban, hogy a jövőben is új színeket vihessen a kultúrába. Jelen esetben arra, hogy megnézd a kínálatát és vásárolj. És persze azért is jól jársz, mert tényleg csodás könyvekről van szó.

Queer vonalon a kiadót Marton Krisztián képviseli első regényével, a Bőgőmasinával, ami egy félvér meleg fiú, aztán srác, aztán fiatal felnőtt útkeresését mutatja be az életben. A főszereplő Marci a történet során megpróbálja felkutatni apját, akit sosem ismert, közben pedig megpróbálja megtalálni boldog szerepét egy kapcsolatban (ami ki tudja mikor volt boldog) és megtalálni saját magát (aki szintén ki tudja, mikor lehetett boldog). Már ha boldog volt valaha. Mindezt egy olyan gyerekkorban, majd felnőttként egy olyan Budapest olyan helyszínein és szituációiban, amik miatt rengetegen érezhetjük magunkat Marcinak olvasás közben. Lehet együtt nevetni, együtt sírni, együtt érezni, nem érteni, egyetérteni, valakit sajnálni, valakit gyűlölni. Vagyis ebben a könyvben tényleg benne van minden, amit egy 30-as meleg férfi érzett, érezhet és érezni fog Budapesten.

Rendeld meg itt!

Lakatos Márk: Mimi

Hát kell magyarázni, hogy miért is van helye Lakatos Márk első regényének egy queer könyvajánlóban? Márk, az ország legismertebb stylistja, aki háziasszonyok kisszenjtéből egy igazi hungarikum queer gender-bender ikon dívává nőtte ki magát az évek alatt, adott már ki könyveket, de most szépirodalomra adta a fejét. És nemcsak a színpadon áll neki jól a toll (ugye láttátok a SX_MCHN-T?), de a kezében is.

A Mimi nem Lakatos Márkról szól, de tagadhatatlanul van benne egy jó nagy adag Lakatos Márk, és egy még nagyobb adag abból a világszemléletből, tudásból, sőt, bölcseletből, ami Márk évek óta ad át a magyar társadalomnak, ha kéri az, ha nem. Mimi, az extravagáns drag queen története nem csak azért jó, mert szórakoztató, vagy mert képes minket elrepíteni egy más világba vagy más világokba, hanem azért is, mivel megtanulhatjuk, hogy mennyire elképesztően színes tud lenni az ember és mennyire furcsán és gyönyörűen tudja megtalálni a helyét a világban.

És persze ne felejtsük el, hogy ez a könyv egy pofon a mai magyar politikának. Minden benne van, aminek nem szabadna benne lennie. És nem az a legjobb lázadás, ha azt tesszük, amit nem szeretnének, hogy tegyünk? Mehet Mimi a fa alá!

Rendeld meg itt!

Csalár Bence: Stílustérkép

Oh, ezek a magyar divathangok! Az év végén Csalár Bence is új könyvvel jelent meg a könyvespolcokon, és remélhetőleg a kötet a te karácsonyfád alatt is tiszteletét teszi. A divatblogger (aki ezen felül még annyi-anny más!) harmadik könyvében az önismeretre helyezi a hangsúlyt, egy izgalmas belső utazásra invitálva, amiben megtalálhatjuk saját stílusunkat, felállíthatjuk saját határainkat a saját és a társadalmi elvárásokat illetően, tisztába tehetjük a kapcsolatunkkal a divattal és stílusirányzatokkal, de olyan kérdéseket is feszegethetünk, mint például az öltözködés és a kor viharos kapcsolata. Aminek ugye nem is kellene viharosnak lennie. Ahogy annyi más témának sem a divattal kapcsolatban. De pont ezen segít Bence új könyve.

Ami persze azért nem szakított az előző kötet fő témájával sem. A tudatos, környezetvédelmet is középpontba helyező öltözködés és divat ennek a kötetnek is fontos része. Vagyis egyszerre tehetünk jót magunkkal és a földdel is. Vagy azzal, akit meglepünk a könyvvel. Valaki mindenképpen jól jár. Leginkább mindenki.

Rendeld meg itt!

Mary Gabriel: Madonna – Egy lázadó élet

Madonnával kapcsolatban az egyik legnagyobb közhely, hogy lehet szeretni, nem szeretni, de mindenkinek van róla véleménye. De sok közhely súlyos igazságokat rejt, köztük ez is. Madonna immár negyven éve van a showbusiness-ben, továbbra is arénákat tölt meg és továbbra is mindenkit ledöbbent, ha nem úgy kezeli az idősödést, a szexualitását vagy igazából bármit, ahogy azt más tenné vagy ahogy a társadalom elvárná. De akárhogy is nézünk Madonnára, egy tény kikerülhetetlen róla: Madonna az egyik legnagyobb melegikonná nőtte ki magát a 80-as évek óta. Ez pedig az életét megismerve nem csoda. Madonna erre rendeltetett. De miért is?

Pont erre ad választ Mary Gabriel több mint 800 oldalas mammut könyve, ami elképesztő részletességgel mutatja be, hogy egy nagycsaládba született furcsa kislány a szegénységből hogyan talált új otthont punkok és fiatal művészet között New Yorkban és hogyan érte el óriási küzdelmek árán, hogy néhány hónap alatt megforduljon körülötte a világ és ő uralja az egészet, évtizedeken keresztül.

Mary Gabriel könyve rengeteg ad az olvasónak. Madonna története ízig-vérig inspiráló és megerősíti hitünket a kemény munkában. Megérthetjük vele Madonna furcsa világát, megismerhetjük egy ikon emberi oldalát, és alapos társadalomtudományi és kulturális leckéket is kaphatunk az elmúlt 40 évről, amire ha be akarjuk látni, ha nem, Madonna elképesztő kulturális hatással volt.

Rendeld meg itt!

Britney Spears: A bennem élő nő

Hogy mit keres itt Britney? Egy queer embereknek szóló listán mit keres Britney története? Mert Britney zenéje a modern meleg kultúra vidámságának egyik legfontosabb hozzávalója. It’s Britney bitch. Így zárjuk a listát egy ötödik dívával, akinek egy picit mindannyian kíváncsiak vagyunk a történetére. És nem azért, mert szeretjük a tündérmeséket.

Hiszen Britney bármennyire is szabad most már apja 13 éven át tartó zsarnoksága alól, túl sok elnyomást és szörnyűséget kell feldolgoznia, ami miatt végül nem azt a pophercegnőt kaptuk vissza 2022-ben, akire vágytunk vagy akire számítottunk. De lehet, hogy ez a pophercegnő soha nem is létezett.

Britney életrajzi könyve sokkal többől áll, mint azokból a botrányokból, miszerint terhes volt Justin Timberlake-től. Britney könyve bemutatja, milyen ha egy család generációk óta csak rossz minták alapján működik, mit jelent, ha egy nélkülöző család egyik tagájára rászakad a világhírnév és rengeteg-rengeteg pénz. Mit jelent egy törékeny, mentálisan érzékeny embernek, hogy mindenki akar belőle egy darabot. Mit jelent, ha a gyerekkori álmod a rémálmoddá válik. És milyen szülőként úgy élni, hogy a gyerekeiddel zsarolva tartanak börtönben?

Britney története nem tündérmese, de mindenképpen tanít. Arról, hogy ami a szemünk előtt szép, lehet belül tényleg elképesztően korrupt, sötét és igazságtalan. Britney története nem tündérmese, de mindenképpen inspiráló. Mert ez a hercegnő bár megannyi ember áldozata, de a legfőbb karaktere mégis az, hogy ő egy harcos és egy túlélő.

Rendeld meg itt!

Kanicsár Ádám András (IG: @kanicsar)

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin