Kultúra

Könyvajánló: Papírhajók napkeletről

A regény kapcsán cosplay fotózás is készült Budapesten / Fotó: Ledniczky Tünde – Tündér Photo

Nemrég jelent meg M. Z. Chapelle új kötete Papírhajók napkeletről címmel. Ez máris a harmadik ázsiai boys love regény a magyar szerzőtől, és a Japánban játszódó történetben ezúttal hangsúlyos szerepet kap az iskolai bántalmazás témája.

A boldogság törékeny papírhajóként úszik keresztül az életünkön – ahogy ez Haruki és Kazu esetében is történik. Miután a két fiatal újságíró útjai egy görbe este során keresztezik egymást, kiderül, hogy mindketten ugyanott kaptak állást. Csakhogy Haruki számára ez több szempontból is rémálom, és a munka során még rettegett gimnáziumi emlékei újjáélednek. Ráadásul nemcsak a munkában érzi magát sarokba szorítva, hanem Kazu folyamatos ostromának is ellen kell állnia.

A Párizstól keletre és a Bangkok felett a csillagok szerzőjével az első regény megjelenésekor próbáltuk megfejteni, minek köszönhető, hogy itthon is egyre népszerűbb a BL mint műfaj: „Úgy gondolom, hogy az emberek sokkal nyitottabbak, mint azt próbálják sugallni nekünk. Főleg a fiatalok. De nem csak ők, a netes fanfictionöknél tapasztaltam, hogy nagyon sok olvasó ötven feletti nő. Ha van olyan történet, ami megfogja őket, vagy érzelmileg tudnak kapcsolódni, akkor nemcsak hogy elfogadják két férfi szerelmét, de szeretnének még többet olvasni, nézni belőle. Az ázsiai BL-történetek sokszor érzékenyebben ábrázolják a kapcsolatokat, a szerelem kibontakozását, ez pedig sok nőnek szimpatikus.

Az utóbbi években ilyen téren is kitárultak a lehetőségek, jó dolgunk van, ha elmerülnénk a boys love világában, a remek fordítóknak köszönhetően naprakészen eljutnak hozzánk a friss részek is. Itthon is egyre többen kapnak rá az ázsiai BL műfajára, nem véletlenül: egyre sokszínűbb, egyre színvonalasabb, az európai és amerikai sorozatoktól lényegesen eltérő, érzékeny alkotások születnek.”

A Papírhajók napkeletről a Libri sikerlistáján a 13. helyen végzett a héten, és a regény kapcsán még egy különleges cosplay-fotózás is készült a keleti tematika jegyében.

Cosplay fotózás a Papírhajók napkeletről regény hangulatában. 💙

Ha még nem szerezted be a regényt, itt az idő! ✨

fotó cr: Ledniczky Tünde fotográfus – Tündér Photo

Közzétette: M. Z. Chapelle – 2023. november 1., szerda

 

Október 9-én csütörtökön, 18 órától pedig a Why Not Budapestben egy író-olvasó találkozó keretében is találkozhatunk a szerzővel, ahol az új regényből Benya Kata színművész olvas fel. Az esemény Facebook-oldalát itt találjátok.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin