Kultúra

Humen Erőforrás: Hogyan működik az öncenzúra a magyar queer művészetben?

Vajon kék halál lenne-e a rendszerben, ha egy LMBTQ+ művész Trianonról készítene székelykaput?

Május 11-én debütál a Közös Határok mentén című kiállítás, melynek egyik központi témája a queerség lesz. Marton Krisztián és Kanicsár Ádám András a kiállítás kurátorával, a magyar queer művészetben már igencsak otthonosan mozgó Zsuró Zsuval beszélgetett a magyar queer művészekben, a kurátorokban és intézményekben dúló öncenzúrától, a külföldön élő művészek szabadságáról, az ösztöndíjrendszer furcsaságairól és a kritikus narratíva kihalásáról.

Hallgasd meg itt:

 

A kiállításról bővebben:

A kiállítás az LMBTQ+ társadalom, a menekültválság és a 2010 utáni nagyarányú munkaerő-migráció reprezentációjáról szól, a kirekesztés, marginalizáció, hontalanság, kitelepítés, identitás, nemzetállam és társadalmi fragmentáció mentén. Az egy hónapig tartó esemény Európa-szerte élő képzőművészek csoportos kiállításából, valamint nyilvános rendezvényekből áll, amelyeken civil jogvédő és nonprofit szervezetek vesznek részt. A kiállítás és a kísérő rendezvények a szociális széttöredezettség szigeteinek számító társadalmi csoportok közötti hasonlóságok kiemelésére, valamint a kritikus művészet mint a kirekesztő ideológia erőteljes ellenpontjának bemutatására összpontosítanak.

Esemény itt: https://www.facebook.com/events/2831126707042007

Kiállító művészek:
Börcsök Boglárka – Andreas Bolm, Brückner János (Fillér Mátéval, Nagy Zágonnal és Szabó Ottóval együttműködésben), Gáldi Vinkó Andi, Kozma Zsófi, Magyar Eszter, Marcel Dani, Montag Modus (Thomas Schaupp), Nagy-Sándor András, Néder Panni, Oláh Norbert, Suzanna Ranovich – Martin Wanda, Rédling Hanna – Kis Juhász Fábián, Tendl Károly, Várhegyi Dávid, Vékony Dorottya

Kurátor: Zsuró Zsu

Fényképet: Petrekovits Márton

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin