Sport

Otthon vagy edzőteremben?

Avagy hatékony-e az online edzés?

A koronavírus-járvány sokak életét megváltoztatta és változtatja most is folyamatosan, így nem meglepő, hogy a sportolási szokásokat is átírja ez az új, eddig ismeretlen helyzet. Karantén idején bezártak az edzőtermek, megszűntek a csoportos órák és a négy fal közé lettünk szorítva. Akik rendszeresen sportoltak korábban, nekik létszükséglet volt a mozgás fenntartása otthon is, akik pedig eddig nem sportoltak, nagy számban elgondolkodtak azon, hogy hiányzik az életükből valamilyen mozgásforma. Szerintem ebben a témában nem az a legérdekesebb kérdés, hogy otthon vagy a teremben edzünk-e, hanem hogy mennyire hatékony az online edzés és hogyan érdemes nekiállni.

Az otthoni edzés legnagyobb előnye, hogy helyben van. Nem kell lemenni a terembe, igazodni a nyitvatartáshoz. Otthon bármikor bevállalhatsz egy kis edzést, amit kedved szerint építhetsz be a napirendedbe, ezzel pedig rengeteg időt spórolsz meg. Ha végeztél, csak kikapcsolod a kamerát, 10 perc alatt felfrissíted magad, és jöhet is az első meeting, a reggeli és persze a jól megérdemelt kávé. Nem kell a dugóban ülnöd, mindent (is) bepakolni az edzőtáskádba, nem marad otthon a papucs vagy a törölköző. Ismerősek a leírtak, ugye? Biztos sokaknak bevillant már pár bosszús pillanat, amikor a rohanásban otthon felejtettek valamit. Na, ez otthon nem fordulhat elő velünk.

A mai technikával és megfelelő internetkapcsolattal könnyen és gyorsan el tudjuk érni egymást, szinte nincsenek korlátok. Rengeteg platform áll a rendelkezésünkre, ahol gondtalanul lehet kamerán keresztül edzést tartani és persze edzeni. Személyes tapasztalatom az az online edzésekkel, hogy hatékonyan lehet vele haladni, de ehhez persze arra is szükség van, hogy az edző elfogadja a változást és a helyzethez igazodva állítsa össze az edzéstervet a fejében. Szerintem eljött a saját testsúlyos edzések ideje, amiket funkcionális eszközökkel lehet változatosan kiegészíteni, mint például a különböző erősségű és nagyságú gumiszalagok. Ezzel máris elkerülhető, hogy unalmas legyen az edzés, és nem kell otthon egy külön sarkot kinevezni, ahol az eszközöket kerülgetjük – arról nem is beszélve, hogy nem igényel komolyabb anyagi kiadást sem. Hozzáteszem, nekem sok vendégem panaszkodott arra, hogy korábban azért hagyta abba az edzőtermi edzést, mert unalmassá vált mindig ugyanazokat a feladatokat végezni. Valljuk be, megértem, nincs benne kihívás, így hosszú távon nem motivál.

 

 

Az otthoni edzők körében, akik egyedül edzenek szakember felügyelete nélkül, egy idő után fennáll a veszélye, hogy a gyorsaság a szabályos végrehajtás kárára megy. Ez nemcsak a fejlődést veti vissza, hanem a sérülés veszélyét is növeli, akárcsak a bemelegítés és edzés utáni levezetés, nyújtás elhagyása, amire szintén hajlamosak vagyunk. Leginkább az időspórolás miatt, pedig ezek legalább annyira fontosak, mint maga az edzés. A bemelegítés és nyújtás lecsippentése sajnos nagy hiba, hiszen az izomzatot fel kell készíteni a munkára, megfelelő állapotba kell kerülnünk ahhoz, hogy az intenzív mozgást hatékonyan és szabályosan végrehajtsuk. Emellett az edzés végén végzett speciális gyakorlatokkal rugalmassá és ellenállóbbakká tehetjük az izmainkat, elősegíthetjük a regenerálódás folyamatát, és csökkenthetjük a másnapi izomláz mértékét. Ha egy jó edző áll felettünk, biztos, hogy egyik sem marad el.

A modern rohanó életmódunkhoz hozzátartozik, hogy folyamatosan priorizáljuk a feladatainkat, így gyakran előfordul, hogy a saját személyes lelki és testi feltöltődésünket hátrébb soroljuk, és végül nem jutunk el edzeni a terembe, vagy nem végezzük el a magunknak kiszabott otthoni edzést. Szerintem ez az egyik leggyakoribb ok, amiért az emberek végül úgy döntenek, hogy választanak maguknak egy szimpatikus személyi edzőt. Nem feltétlenül a szabályos mozgáskultúra kialakítása, vagy a kemény vázizomzat fejlesztése miatt – hanem az idő miatt. Leginkább azért járunk személyi edzőhöz, hogy odaérjünk hozzá és vele végig is dolgozzuk azt az egy órát. Az otthonról dolgozók körében még nehezebb a személyes időbeosztás, így abszolút van relevanciája az online edzőknek.

Gondolom, nem mondok meglepő dolgot azzal, hogy nem jobb az egyik egyértelműen a másiknál. Különbözőek vagyunk, eltérő igényekkel, más dolgokat tartunk fontosnak, ezért másképp is szeretünk edzeni. Van, aki el sem tudja képzelni, hogy online eddzen otthonról, ahol nincsenek különböző eszközök, jobb esetben profi körülmények. Mások viszont otthon szeretnek inkább edzeni, így a saját otthonuk jobb helynek bizonyul számukra a mozgásra, még akkor is, ha szegényesebb az eszköztár. A lényeg, hogy megtaláljátok azt a mozgás- és edzésformát, ami számotokra ideális, és hogy fentiek figyelembevételével (bemelegítés, nyújtás, szabályosan elvégzett gyakorlatok fontossága) tudjátok elkezdeni vagy épp folytatni online vagy offline utatokat a testmozgás világában. Legyetek jók és persze mindig mozgásban!

Majer Reni

Instagram: @majerreni

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin