Nagyvilág

25 város érdeklődik a 2030-as Gay Games rendezése iránt

 

Bár a Hongkongban tartott 11. Gay Games kapcsán felmerült, hogy kérdésessé válik a rendezvény jövője, a szervezők most bejelentették, hogy a 2030-as játékok rendezésére 25 város nyújtotta be a pályázatát – írja a BBC.

A 2026-os eseményt Valenciában tartják majd, ott fogják 2025 novemberében bejelenteni, melyik helyszín nyeri a 2030-as játékok rendezési jogát.

A 25 város közül 11 az Egyesült Államokból pályázott, az Egyesült Királyságból London és Liverpool is szeretné elnyeri a rendezési jogot. Ausztráliából három város nyújtotta be a pályázatot. A pályázók között van még többek között Athén, Frankfurt, a brazíliai São Paulo, az új-zélandi Auckland és a tajvani Tajpej is.

Minden jelentkezőnek két éve van arra, hogy benyújtsa a részletes terveket, melyekben meg kell határozniuk a sportágakat, a helyszíneket és a finanszírozás módját is.

A Gay Games szerint a játékok jelentős gazdasági bevételt jelentenek a rendező városnak. Korábbi esettanulmányaik alapján a 2014-es clevelandi esemény 52 millió dolláros, a 2018-as párizsi rendezvény esetében pedig pedig 107 millió eurós gazdasági hatást mértek.

Az eredetileg 2022-re tervezett hongkongi Gay Games kapcsán szerencsétlenül alakultak a dolgok, mivel a Covid19-járvány miatt el kellett halasztani, és ketté kellett szedni a versenyeket is. Így lépett be a képbe Guadalajara, mint társszervező, a játékok felét ott, a másik felét Hongkongban tartották meg. Jelentősen csökkent a résztvevők száma, és Hongkongban ráadásul a nem túl kedvező politikai viszonyok miatt is számos problémát kellett a szervezőknek leküzdeni.

1982-ben, Kaliforniában hozták létre azt a rendezvénysorozatot, melyből később a Gay Games, egy nemzetközi sport- és kulturális fesztivál jött létre. Az eseményen LMBTQ sportolók és művészek vesznek részt, akik számára rendkívül fontos, hogy végre nem érzik magukat kirekesztve az orientációjuk vagy nemük miatt a hagyományos sportokból.

Tavaly Hongkong történelmet írt, mivel a játékokat korábban soha nem rendezték ázsiai helyszínen.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin