Örömhír a falatozóknak: van egy király tapas bárunk, a Tio Felipe
Régen voltam úgy étteremben, hogy nem akartam felállni a székből, hiába volt már üres a tányérom – márpedig a Tio Felipében nagyon nem akaródzott befejeznem az interjút Keczán Ádámmal, az üzletvezetővel. Le is írom, miért.
Az étteremről dióhéjban annyit érdemes elmondani, hogy egy spanyol-olasz tapas (a spanyol gasztronómia egyik jellegzetessége – a szerk.) bár, ami a belvárosi piac mellett nyílt és Tio Felipe névre hallgat. A története pedig egészen meseszerű. Egyszer valamikor a napfényes Olaszországban, Amalfiban élt egy spanyol úriember, Felipe bácsi, akinek az álma az volt, hogy nyisson egy tapas éttermet. Sajnos mielőtt megvalósíthatta volna, elhunyt, de a tudását átadta szomszédjának, az olasz Fabrizio Caldarazzónak, akinek szenvedélye a főzés. Fabrizio lett a Tio Felipe séfje, így miután bejárta Barcelonát és Londont is, Budapesten kápráztatja el a vendégeket ételcsodáival.
Az étlapon olasz-spanyol fúzióval találkozhatunk: vannak katalán sonkák, tengeri herkentyűk, focaccia, lazactatár és még sorolhatnám (fogom is). De meg kell említeni a zamatos olasz-spanyol borokat, valamint az étvágygerjesztő sajt- és sonkaválogatásaikat, amik miatt egyre nagyobb az érdeklődés a borkóstolókra is.
A beszélgetést az étteremről kezdtük. Az enteriőr elsőre meglephet minket, hiszen a spanyol éttermektől eltérően sehol egy óriási színes asztalterítő, kézzel festett tányérok, de még csak egy vörösre mázolt bikaszobor sem. Az egészen különleges, letisztult stílusú, világos terek Sütő Kata belsőépítész munkáját dicsérik, aki egyszerű, de mégis nagyszerű megoldásokkal élt.
Ahogy pedig egyre többet tudtam meg a helyről és a spanyol gasztro-kultuszról, úgy lett színesebb a történet és közben az asztal is, hiszen elkezdtek sorakozni a finomabbnál finomabb ételek.
Mikor megérkezett a gambas con ajillo (garnéla fokhagymás, paprikás olajban), ami egyszerűen mennyei volt, a nyitásról beszélgettünk, és arról, hogy a hely a kezdetektől rengeteg pozitív kritikát kapott. Mikor a legszebb pillanatairól kérdeztem Ádámot, ugyanezt, vagyis a vendégek pozitív visszajelzését emelte ki. Az pedig a kedves kiszolgáláshoz vezethető vissza: itt ugyanis nem muszájból kérdezik meg –akár többször is –, hogy milyen volt az étel, hanem mert tényleg érdekli őket.
Írta: Tóth Zoltán
TioFelipe Budapest
1054 Budapest, Nagysándor József u. 1.
+36 30 743 8132
Honlap: www.tiofelipe.hu
Facebook: /tiofelipebudapest
Nyitvatartás: Kedd-szombat: 11:30-00:00