Gasztronómia

Közel-keleti ízek a Duna-parti naplementében

Az elmúlt hetekben több, általam eddig nem ismert nemzet konyháját és új ízeket próbáltam ki, amelyek közül az egyik legérdekesebb és ezzel együtt legkülönlegesebb számomra a libanoni konyha volt.

Nagyon sokat utazom, és ezzel együtt nemcsak új helyeket, hanem új ételeket és ízeket is szeretek kóstolni. Ezért magától értetődik az is, hogy ha épp Budapesten tartózkodom, akkor is szívesen indulok felfedezőútra, többnyire éttermekbe. Így sikerült közelebb kerülnöm a libanoni konyhához is az ARZ étterem jóvoltából, amit egy kedd esti naplementés vacsora keretében tettem a Duna-parton.

 

 

A Hotel InterContinental Budapest terasza több szempontból ideális választásnak bizonyult. Egyrészt próbáltam kifejezetten belvárosi, vagy ahhoz közeli helyet keresni, és mindenképpen olyan teraszon vacsorázni, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elém.

Az étterem a Lánchíd közelében, a Dunakorzón található – ahol egyébként az első hazai pride felvonulás is haladt annak idején – így nemcsak a belvárosi közelség, hanem a budai panoráma is adott volt számomra.

Már az étlap tanulmányozásakor tudtam, hogy egy igazi ízutazásban lesz részem, ugyanis találtam rajta olyan előételeket, amelyeket közel-keleti utazásaim során már kóstoltam. Mivel így sem nem tudtam választani, ezért végül az ARZ kóstolótálat rendeltem, amin az általam nagyon kedvelt humusz, moutabal és sült kibbeh is szerepelt.

A főétel esetében már valamivel könnyebb dolgom volt, mert azt már előre eldöntöttem, hogy bárányt szeretnék, hiszen azt a Közel-Keleten hagyományosan nagyon jól készítik. A grillezett, marinált báránykockákat bárkinek tudom ajánlani, aki szereti a fűszeres, de mégsem annyira hivalkodó ízeket.

 

 

Gasztronómiai utazásomat szerettem volna megkoronázni egy keleti desszerttel, de már a főétel mennyisége is kifogott rajtam, ezért úgy döntöttem, hogy ezt majd a legközelebbi alkalomkor teszem meg.

Az ételek mellé nemcsak kiváló magyar borokat rendelhetünk, hanem egy-egy libanoni tétel is megtalálható az étterem kínálatában, így pedig valóban teljes lehet a közel-keleti gasztronómiai élmény.

Mivel az ARZ éttermének egy ötcsillagos szálloda ad otthont, ezért elsőre joggal gondolhatnánk azt, hogy ez az étlap áraiban is megmutatkozik. Meglepetésemre viszont olyan árakkal találkozhatunk itt, amik ár-érték arányban megállják a helyüket a fővárosi éttermek között. A vacsoraélmény után így azt mondhatom, hogy nálam az ARZ egyértelműen 5 csillagosra vizsgázott.

Erdei Zsolt

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin