EgészségPlay Safe

Orális szex – ez szívás!

Az orális szex gyakorlása egyidős az emberiséggel, manapság pedig annyira népszerű mind a heterók, mind a melegek között, hogy akadnak, akik szinte csak ezúton érintkeznek a partnerükkel. Első ránézésre higiénikusabbnak és veszélytelenebbnek is tűnik, mint mondjuk az anális együttlét, és ami a heterókat illeti, az is komoly érvként esik latba, hogy teherbe se lehet esni tőle. De vajon igaz, hogy az orális örömök nem rejtenek semmilyen veszélyt?

Sajnos ki kell ábrándítanom azokat, akik azt hiszik, ezzel a megoldással bebiztosították magukat mindenféle probléma ellen. Először is, itt vannak ugye a lehetséges sérülések. Ha a partner foga törött, esetleg fogszabályzót visel vagy nyelvpiercingje van, akkor bizony a pillanat hevében könnyen kár eshet a hímvessző érzékeny szöveteiben. Még elképzelni is rémes! Hasonlóan cikis helyzet állhat elő, ha valaki mondjuk csípős ételt vett a szájába előtte. Azért szerencsére ilyen bizarr esetek relatíve ritkán fordulnak elő.

 

 

Amire viszont még gondolni se szeretne senki, hogy orális szex során különféle kórokozók kerülhetnek a szájból a hímvesszőre vagy fordítva. A dolog úgy áll, hogy teljesen tünet- és panaszmentes emberek torkában is vígan elél a tripper kórokozója, valamint a chlamydia. Ez nyilvánvalóan egy előző partner húgycsövéből (vagy fenekéből) kerülhetett oda, extrém ritka esetben a torkából egy heves csókcsata kapcsán. Ha az illető torokban ezután egy másik pénisz is megfordul, akkor bizony néhány nap vagy pár hét múlva kínos meglepetésre ébred az önfeledten szórakozó emberünk. Jelesül csípő, égő vizelet, gennyes folyás köszönt rá, amitől csak a nemigyógyászaton, más néven STD rendelésen szabadul meg egy jó nagy antibiotikum-injekció vagy kiadós gyógyszerszedés hatására. De ez még mind semmi, mert ez legalább elég gyorsan gyógyítható.

Szerencsére ugyanígy antibiotikummal kezelhető a szifilisz vagy vérbaj is, amelynek első tünete a fájdalmatlan, kemény csomó a hímvesszőn (vagy a szájban), illetve a nyirokcsomó-duzzanat. Ha nem derül ki időben, hogy miről van szó, pár hét múlva tokától bokáig (sőt, még annál is tovább, mert a tenyéren és a talpon is) vörös, hámló, iszonyúan ronda kiütések lepik el a testedet fejfájás, izomfájdalmak, hajhullás és a hajlatokban gusztustalan növedékek kíséretében. Ugye, hogy ezt nem szeretnéd? Nem csodálom, úgyhogy a végén el fogom árulni, mit kell tenned, hogy ez ne történjen meg veled.

Akadnak persze sajnos gyógyíthatatlan vírusos fertőzések is, amelyek orális szex útján terjednek – ezek közül első helyen a herpesz áll. A herpeszvírusnak két típusa van: az 1-es a szájon, a 2-es a nemi szerveken okoz tüneteket. A rossz hír az, hogy ezek a másik helyen is éppúgy betegséget okozhatnak, tehát egy szájherpeszes a vírust könnyűszerrel tudja a partnere nemi szervére átvinni. És hogy ez milyen következményekkel jár? Ezt megint senkinek nem kívánom. Magas láz és szörnyű fájdalmak kíséretében fájdalmas hólyagok lepik el a hímvesszőt, és ez kezelés nélkül eltarthat akár két hétig is. Persze, ha megvan a jól bevált STD dokid, rohanj hozzá, ő majd segít rajtad. Sajnos azonban hiába múlik el, később visszatérhet, és időről időre kiújulhat (igaz, szelídebb formában), mivel a herpeszvírus örökre a szervezetedben marad. Értelemszerűen innentől te is fertőző vagy.

Végül, de nem utolsósorban a humán papilloma vírusról, avagy HPV-ről is szóljunk. Ma már tudjuk, hogy a szájüregi rákok bizonyos fajtái a HPV 16-os típusával függenek össze, és ez a rizikó az orális szexpartnerek számával egyenesen arányos! Tehát nemcsak a nemi szervi és végbéltáji szemölcsök és a végbélrák, hanem a torokrák is felsorakozott lehetséges veszélyforrásként a HPV-fertőzés kapcsán.

Azt, hogy a hepatitis B nyállal is terjed, ugye már mindenki tudja; meg azt is, hogy ezzel szemben szerencsére HIV-fertőzést extrém ritkán lehet orális szex útján elkapni. (A sérüléssel súlyosbított aktus persze ezt is lehetővé teszi.)

Mit lehet tenni tehát annak érdekében, hogy a fenti betegségek ne érjenek utol? A válasz egyszerű: használj óvszert alkalmi orális szexhez, és oltasd be magad HPV és hepatitis B ellen! Sokkal jobban érdekeljen az, hogy saját érdekedben és partnered érdekében is védekezzetek, mint hogy esetleg megsértődik, vagy rossz néven veszi a kérésedet. Hidd el, hogy sok bajtól kíméled meg magad és őt is, ha betartod ezeket a tanácsokat. Ha pedig mégis beüt a krach, irány az STD rendelés!

 

Dr. Tisza Tímea
Belvárosi Orvosi Centrum

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin