Egészség

Egészséges étkezés infláció idején is

A pandémiából való lassú kilábalás után most újabb kihívások elé nézünk: a növekvő élelmiszerárak a legtöbbünknek aggodalomra adnak okot, hiszen régen nem tapasztalhattunk ilyen szintű áremelkedést. A magasabb árak hatására sokan kénytelenek a magasabb kalória-, cukor-, só- és zsírtartalmú, valamint az állati eredetű élelmiszereket választani. Nem is csoda, hiszen ezek az élelmiszerek könnyebben megfizethetőek és a jóllakottság érzését is hamarabb tapasztalhatjuk a fogyasztásuk által. Azonban néhány taktikával még így is odafigyelhetünk az egészségünkre és egyben a pénztárcánkra is. Lássuk, hogyan!

Vásároljunk idény jellegűen vagy fagyasztva!

Az egészségügyi világszervezet napi öt adag, különböző színű zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolja az optimális egészség elérése és a krónikus megbetegedések elkerülése érdekében. Azonban ezek a legköltségesebb élelmiszerek közé tartoznak és az eltarthatóságuk miatt sem feltétlenül tűnnek a legjobb választásnak, ha a spórolásról van szó. Viszont ha szezonálisan vagy fagyasztva vásároljuk meg őket, akkor sokat spórolhatunk.

A szupermarketek kínálatában egyszerre találunk meg mindig szinte mindent, épp ezért elsőre nehéz lehet eldönteni, hogy melyik zöldség, gyümölcs éli éppen szezonját. Az interneten könnyű tájékozódni arról, hogy mi terem az adott hónapban, illetve a kedvező ár is lehet a bőséges, szezonális termés jele. Jelenleg az újhagyma, az újkrumpli, a spárga, a kelkáposzta, a retek és az eper szezonja van, míg júniusban ezekhez csatlakozik a spenót, a korai cseresznye, a málna, a cukkini, a borsó, a főzőtök, a karalábé, a karfiol és a sóska is. A friss, szezonális áru mindig a legmagasabb tápanyagtartalommal rendelkezik, hiszen éretten kerül betakarításra és legtöbbször hazánkban is terem meg. Keressük a „hazai termék” feliratot!

Ha családokról beszélünk, akkor még a szezonális vásárlás mellett is kihívást jelenhet a megfelelő mennyiségű zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Ilyenkor jöhetnek jól a fagyasztott áruk, hiszen ezek jóval olcsóbbak és mindig betakarítást követően, szezonálisan fagyasztják le őket, így még a túlérés következtében felmerülő tápanyagveszteséget is elkerülhetjük. Adjunk fagyasztott spenótot lecsóhoz és pörköltekhez is. vagy pároljunk meg bármilyen fagyasztott zöldséget köretként egy kis olívaolajon! A fagyasztott bogyósgyümölcsökből pedig ízletes smoothie készíthető, de forró zabkásához is könnyen hozzáadható, ugyanis a hő hatására gyorsan kiolvadnak a gyümölcsök.

 

Fotókredit: Unsplash

 

Vásároljunk a piacokon!

Talán meglepő lehet, de a piacokon többnyire mindent olcsóbban be tudunk szerezni, mint a szupermarketekben. Így nemcsak spórolhatunk, de ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb élelmiszerekhez juthatunk. A rendszeres vásárlással idővel kialakíthatunk egy bizalmasabb kapcsolatot is a termelőinkkel, jót beszélgethetünk és akár még kedvezményben is részesülhetünk. Nem utolsósorban pedig támogathatjuk a hazai termesztést és tenyésztést, ráadásul a pénzünk a nagyobb vállalatok helyett a kisebb termelők zsebében landol.

Vásároljuk azt, ami akciós és ami nagyobb kiszerelésű!

Ez a tipp lehet, hogy túl egyértelműen hangzik, de ennek ellenére sokan elmennek a leértékelt friss áruk mellett. Ennek legtöbbször az az oka, hogy már egy kész menü ötletével mennek vásárolni, pedig egy kis rugalmassággal és kreativitással bizony sokat spórolhatunk. Érdemes átgondolni, hogy az adott leértékelt lehetőségekből mit főzhetünk, s ki tudja, talán még egy új kedvenc recepttel is előállhatunk a végén! Ami a szárazélelmiszereket és a konzerveket illeti, figyeljük meg, hogy a nagyobb vagy családi kiszereléses változataik szinte mindig olcsóbban jönnek ki, így több étel kerülhet az asztalra kevesebb pénzért.

Tárolás

Ha már a nagyobb kiszereléseknél tartunk, ezeket nem biztos, hogy egyszerre fel tudjuk használni, épp ezért a megfelelő tárolás fontos, hogy nehogy a végén a szemétben végezzék. A száraz áruk, mint például a tészta, liszt és egyéb gabonafélék felbontott állapotban könnyen minőségüket veszthetik vagy a molyok petéinek áldozataivá válhatnak, ami ellehetetleníti a későbbi felhasználást. Ha tehetjük, invesztáljunk jó minőségű, üvegből készült, légmentesen zárható tárolóedényekbe, hogy elkerüljük az élelmiszerek romlását.

A legtöbb háztartásban a zöldségek és a gyümölcsök egy része sem kerül felhasználásra, ami szintén a nem megfelelő tárolásnak tudható be. A bogyósgyümölcsöket terítsük ki egy tányérra, hogy ne legyenek egymáson és tároljuk őket a hűtőben. Ha látjuk, hogy a banánok kezdenek túlérni, inkább kockázzuk fel és tegyük őket egy mélyhűtő zacskóba, hiszen remek smoothie alapot képeznek, sőt még egészséges házi fagyit is készíthetünk belőlük! A leveles zöldeket, mint például a spenótot, mossuk le, szárítsuk meg egy tiszta konyharuhával, majd helyezzük egy papírtörlőkendővel kibélelt tárolódobozba és tároljuk a hűtőben! A hagymát és a krumplit pedig tartsuk sötét és száraz helyen, egymástól szeparálva. Ezeknek a tippeknek a betartásával sokkal tovább frissek maradnak a megvásárolt élelmiszerek, így a pazarlás elkerülésével nem dobunk ki felesleges pénzt az ablakon. Mi több, az egyre fenyegetőbb klímaváltozás ellen is sokat tehetünk azzal, ha nem engedjük, hogy megromoljanak körülöttünk az élelmiszerek.

Extra tipp: Ha a tejtermékeknek lejárt a szavatossági ideje, az még nem jelenti azt, hogy valóban megromlottak. Minden esetben szagoljuk vagy kóstoljuk meg őket, mielőtt egyenesen a kukában landolnának!

Félig hús, félig növény

Manapság néha már drágábbak a zöldségek és a gyümölcsök, mint a hús, azonban a hüvelyesek mint a lencse és babfélék még így is olcsóbbnak számítanak. Ebből kifolyólag hasznos tipp lehet, ha például a bolognai spagetti készítésekor fél kiló darálthús helyett csak 25 dekát használunk, amit lencsével egészítünk ki. Ezzel nemcsak a pénztárcánkat, de az egészségünket is kíméljük. Számos kutatás kimutatta, hogy azokon a földrajzi területeken, ahol hosszú, egészséges életnek örvendenek az emberek, nagy részben a hüvelyeseket részesítik előnyben a hús helyett. Nem is csoda, hiszen a hússal szemben ezek a táplálékok tele vannak rosttal, amelyek támogatják a megfelelő emésztést, csökkentik a koleszterinszintet és összességében az egész szervezetre pozitív hatást gyakorolnak. További előnyük, hogy sokoldalúan felhasználhatók például a reggelinél. Készítsünk lecsós vesebabot vagy shakshukát, és ne felejtsük el kipróbálni a vöröslencsés curryt sem ebédre vagy vacsorára!

Kiss Milán

Instagram: @the_healthpolymath 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin