Színes

Ők az idei Golden Globe LMBTQ győztesei

 

A 80. Golden Globe-díjkiosztón számos LMBTQ híresség, illetve film vagy szereplő várta a végső döntést. Szinte minden kategóriában jelöltek a közösséghez kapcsolódó filmet vagy személyt.

A televíziózás leghatalmasabb embere

Az est abszolút győztese Ryan Murphy, akit életműdíjjal jutalmaztak. Murphy 2012-ben házasodott össze párjával, David Miller fotóssal, akivel három gyermeket nevelnek. Murphyt a modern televíziózás „leghatalmasabb alakjaként” tartják számon. Forgatókönyvíróként, rendezőként vagy producerként olyan sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a Glee – Sztárok leszünk!, a Kés/Alatt, az Amerikai Horror Story, a 911 L.A. vagy a Jeffrey Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer-sztori. Úgy tartják, neki köszönhető, hogy az amerikai történetmesélés inkluzívabbá vált, és korábban marginalizált karakterek főszereplővé válhattak.

Murphy a köszönőbeszédét is az LMBTQ közösségnek dedikálta: „25 éven át pontosan ezt próbáltam kivitelezni Hollywoodban. Az volt a feladatom, hogy fogjam a láthatatlanokat, a népszerűtleneket, és olyan hősöket faragjak belőlük, amelyek után mindig is vágyakoztam, de sosem láttam a popkultúrában”idézi a producert a CNN.

Murphy több LMBTQ-személyiséget is név szerint említett a beszédében, például Billy Portert (Hamupipőke, Póz), akit a „generációja egyik legikonikusabb színészének” tart, vagy Michaela Jaé Rodriguezt (Póz) az első transznemű színésznőt, aki Golden Globe-ot kapott, még 2022-ben.

Sok volt idén a jelölt

Ezzel azonban nem ért véget az LMBTQ-közösséghez kapcsolódó győzelmek listája. Bár A bálnában meleg karaktert alakító Brendan Fraser elől ugyan elhappolták a legjobb drámai színésznek járó díjat, a legjobb drámai színésznő kategóriában Cate Blanchett győzött, aki a Tár című filmben egy leszbikus karmestert alakít. A Minden, mindenhol, mindenkor című film, melyben a Michelle Yeoh által alakított karakter lánya leszbikus, 6 jelölésből kettőt váltott aranyszobrocskára.

 

Cate Blanchett és Nina Hoss mint házaspár a Tár c. filmben. / Fotó: Focus Features

 

A több LMBTQ karaktert is felvonultató Sárkányok háza lett a legjobb televíziós drámasorozat, bár az önmagát nembinárisként meghatározó Emma D’Arcy végül nem kapta meg a legjobb drámai színésznő díját, azt Zendaya vihette haza az Eufória című HBO-sorozatban a queer Rue megformálásáért. A legjobb minisorozat díját A Fehér Lótusz kapta.

A nagyon megosztó Dahmert is jutalmazták, Evan Peters kapta a legjobb színész díját minisorozatban, a meleg férfiakat gyilkoló szörnyeteg megformálásáért.

A jelöltek között volt egyébként még a biszexuális Aubrey Plaza (A Fehér Lótusz), a szintén biszexuális Hannah Einbinder (Hacks), és a nyíltan meleg Jeremy Pope (The Inspection) is. A díjátadó műsovezetője Jerrod Carmichael meleg standup-komikus volt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin