Hírek

Nyíltan kiállt a házassági egyenlőség mellett az új kubai elnök

Először adott interjút áprilisi beiktatása óta Miguel Diaz-Canel, aki a kubai forradalom 1959-es lezárása óta az első, nem a Castro-dinasztiához tartozó államfő és 57 évével a kommunista politikai elit fiatalabb generációjához tartozik.

 

Miguel Diaz-Canel és a korábbi elnök, Raúl Castro

 

Az elnök a venezuelai székhelyű, de egész Latin-Amerikában sugárzó Telesur csatornának elmondta: célja, hogy a diszkrimináció minden formája megszűnjön Kubában és ennek keretében támogatja az azonos neműek házasságát is. Hozzátette azonban, hogy utóbbiról végső soron a kubai állampolgároknak kell majd dönteni.

A folyamat keretében az alkotmányból kikerülne az a tétel, miszerint házasságot kizárólag férfi és nő köthet. Helyét nemsemleges megfogalmazás venné át – “a házasság két ember önkéntes szövetsége, nemtől függetlenül”. Miután a készülő alkotmányreform keretében júliusban ezt a módosítást már jóváhagyta a törvényhozás, az új alkotmányról népszavazást is kell tartani, mielőtt életbe léphetne – erre utalt nyilatkozatában Diaz-Canel is. Kiállása kulcsszerepet játszhat majd az igenek többségbe kerülésénél. A referendumot várhatóan 2019 februárjára írják majd ki.

A házassági egyenlőség bevezetése óriási fejlemény lenne abban az országban, ahol Fidel Castro uralma alatt üldözték az LMBTQ személyeket és munkatáborokba zárták őket. Az elmúlt évtizedek változásait jelzi, hogy ma a néhai diktátor unokahúga az LMBTQ jogok egyik szószólja Kubában. Mariela Castro a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés, azaz a kubai parlament tagja, és ő a szexuális felvilágosítást felügyelő állami hivatal igazgatója.

 

Mariela Castro a 2018-as Havanna Pride-on

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin