Hírek

Fidel Castro unokahúga a kubai parlament elé viszi a házassági egyenlőséget

Az áprilisban leköszönt kubai elnök, Raúl Castro lánya, Mariela Castro bejelentette: benyújtják a parlamentnek azt a javaslatot, ami kiterjesztené a házasság intézményét az LMBTQ közösség tagjaira is. A hír már önmagában forradalmi abban az országban, ahol nem is olyan rég a meleg férfiakat még munkatáborokba zárták, és ahol a kilencvenes évek végéig kifejezetten veszélyesnek számított LMBTQ rendezvényt vagy találkozóhelyet felkeresni a razziák és a rendőri brutalitás miatt.

 

Mariela Castro a havannai pride felvonuláson 2017. május 13-án / Fotó: Michael Key

 

Fidel Castro keményen üldözte a melegeket. Egy generációval később unokahúga azonban már az LMBTQ jogok emblematikus támogatója a szigetországban, és hagyományosan ő vezeti a helyi pride felvonulást. Mariela Castro a Néphatalmi Nemzeti Gyűlés, azaz a kubai parlament tagja, és ő a szexuális felvilágosítást felügyelő állami hivatal igazgatója. Mariela Castro most egy interjúban jelentette be, hogy a júliusban újra összeülő parlamentnek benyújtják az egyenlő házasságot érintő tervezetet.

 

 

Az egyelőre nem részletezett tervezet Castro szerint érinteni fogja az ország alkotmányát, a családjogi törvényt, valamint a büntető törvénykönyvet is.

Mindez óriási előrelépés az egykor brutálisan homofób országban. Az LMBTQ közösséget hosszú évtizedekig fojtogató elnyomásról a kubai író, Reinaldo Arenas festett megrázó képet magyarul is megjelent Mielőtt leszáll az éj című önéletrajzi könyvében. A Fidel Castrót hatalomra juttató 1959-es kubai forradalom után huszonötezer meleg férfit ítéltek alkalmatlannak a katonaságra, és zárták őket munkatáborokba. Homoszexualitás gyanújával később is bármikor elhurcolhattak a rendőrök bárkit, akár az utcáról is. 1993-ig a HIV fertőzött kubaiakat egyszerűen karanténba zárták, a WHO hivatalos tiltakozását is kiváltva, mert ez a gyakorlat nem volt más, mint a betegek fogva tartása.

Ezért is több mint szimbolikus, hogy ma egy Castro dolgozik keményen az LMBTQ jogokért, immár egy évtizede. Az állami egészségügy ingyenesen biztosítja a nemi helyreállító műtéteket a transzneműek számára, ugyanakkor Mariela Castro szerint tavaly alig negyven fő tudta azt igénybe venni. Az asszony egyébként is küzd a transzneműek jogaiért, valamint kiemelt helyen kezeli az LMBTQ fiatalok védelmét az iskolai zaklatások ellen. Évek óta vallja, hogy hazája készen áll az egyenlő házasság bevezetésére, és ehhez már tavaly tavaszra kidolgozták azt a tervezetet, amit most a parlament elé visznek. A leköszönt elnök lánya egyébként egy interjúban elárulta, hogy apja megérti az erőfesztítéseit és támogatóan áll hozzá.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb