Itthon

November 20. a Transznemű emlékezés napja

November 20. a Transznemű emlékezés napja (Transgender Day of Remembrance, röviden TDOR), amelyen azokra a transznemű és dzsender-nonkonform emberekre emlékezünk, akik gyűlölet és erőszak következtében vesztették életüket. Ezen a napon világszerte virrasztásokkal és egyéb eseményekkel emlékeznek az áldozatokra – számol be a Transvanilla.

Trans Murder Monitoring (TMM) projekt minden évben nyilvánosságra hozza, hogy világszerte hány olyan gyilkosságról van tudomásuk, amelynek áldozata transznemű vagy más dzsender-nonkonform ember volt. 2020 októbere és 2021 szeptembere között ez a szám 375, ami 7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Fontos kiemelni, hogy ezek a bűncselekmények, ahogyan az a kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében általában jellemző, valószínűleg töredéke a valós számnak. Az adatok nagy része olyan országokból származik, ahol különböző transz és LMBTQ-szervezetek szisztematikusan gyűjtik az adatokat. A bűncselekmények nagy részét soha nem jelentik, illetve ha jelentik is, azok nem sok figyelmet kapnak. A TMM jelentéséből kiderül az is, hogy áldozatok átlagéletkora mindössze 30 év, a legfiatalabb 13 éves volt.

Az áldozatok 96%-a transzfeminin (azaz magát feminin külső jegyekkel prezentáló), több mint felük szexmunkás, Európában pedig közel felük bevándorló vagy menekült.

A Transznemű emlékezés napját 1999 óta tartják számon. Gwendolyn Ann Smith, transz aktivista nevéhez kötik a kezdeményezést, aki az egy évvel korábban, 1998-ban meggyilkolt Rita Hester halálának évfordulóján szervezett virrasztást, egyben emlékezve mindenkire, aki hasonló erőszakos bűncselekmény következtében vesztette életét. A transz gyilkosságok nagy részéhez hasonlóan Rita Hester ügye a mai napig megoldatlan.

2020. május 19-én 134 igen, 57 nem arányban, 4 tartózkodás mellett a Magyar Országgyűlés megszavazta a 33-as törvényjavaslatot, amely ellehetetleníti a magyar transznemű emberek számára a hivatalos nem- és névváltoztatást. A törvényjavaslat beadását követően óriási csata zajlott a törvény ellen, és eddig nem látott összetartás alakult ki az LMBTQ közösségen belül. Az ellenkampány három fontos szereplőjével ezt követően beszélgettünk.

 

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés