Itthon

November 20. a Transznemű emlékezés napja

November 20. a Transznemű emlékezés napja (Transgender Day of Remembrance, röviden TDOR), amelyen azokra a transznemű és dzsender-nonkonform emberekre emlékezünk, akik gyűlölet és erőszak következtében vesztették életüket. Ezen a napon világszerte virrasztásokkal és egyéb eseményekkel emlékeznek az áldozatokra – számol be a Transvanilla.

Trans Murder Monitoring (TMM) projekt minden évben nyilvánosságra hozza, hogy világszerte hány olyan gyilkosságról van tudomásuk, amelynek áldozata transznemű vagy más dzsender-nonkonform ember volt. 2020 októbere és 2021 szeptembere között ez a szám 375, ami 7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Fontos kiemelni, hogy ezek a bűncselekmények, ahogyan az a kisebbségekkel szemben elkövetett bűncselekmények esetében általában jellemző, valószínűleg töredéke a valós számnak. Az adatok nagy része olyan országokból származik, ahol különböző transz és LMBTQ-szervezetek szisztematikusan gyűjtik az adatokat. A bűncselekmények nagy részét soha nem jelentik, illetve ha jelentik is, azok nem sok figyelmet kapnak. A TMM jelentéséből kiderül az is, hogy áldozatok átlagéletkora mindössze 30 év, a legfiatalabb 13 éves volt.

Az áldozatok 96%-a transzfeminin (azaz magát feminin külső jegyekkel prezentáló), több mint felük szexmunkás, Európában pedig közel felük bevándorló vagy menekült.

A Transznemű emlékezés napját 1999 óta tartják számon. Gwendolyn Ann Smith, transz aktivista nevéhez kötik a kezdeményezést, aki az egy évvel korábban, 1998-ban meggyilkolt Rita Hester halálának évfordulóján szervezett virrasztást, egyben emlékezve mindenkire, aki hasonló erőszakos bűncselekmény következtében vesztette életét. A transz gyilkosságok nagy részéhez hasonlóan Rita Hester ügye a mai napig megoldatlan.

2020. május 19-én 134 igen, 57 nem arányban, 4 tartózkodás mellett a Magyar Országgyűlés megszavazta a 33-as törvényjavaslatot, amely ellehetetleníti a magyar transznemű emberek számára a hivatalos nem- és névváltoztatást. A törvényjavaslat beadását követően óriási csata zajlott a törvény ellen, és eddig nem látott összetartás alakult ki az LMBTQ közösségen belül. Az ellenkampány három fontos szereplőjével ezt követően beszélgettünk.

 

„Nem egy arctalan tömeg vagyunk”

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin