Sport

6159. helyezéséért támadnak egy transznemű maratonfutót

A brit jobboldali média egy része kiakadt egy transznemű nő miatt, aki az egy héttel ezelőtti London Marathonon a női kategóriában indult, miközben korábban a férfi kategóriában futott.

A transz futó 14 ezer nőt hagyott le a londoni maratonon, miközben New Yorkban korábban még férfiként futott” – harsogta a New York Post címlapja, és a sztorit persze máshol is felkapták. Azt azonban elfelejtették hozzátenni, hogy több mint hatezer olyan nő is volt a futóversenyen, aki Glenique Franket megelőzve ért célba – ő pedig a női kategória 6159. helyezettje lett.

Frank néhány maratonon, például a New York-i maratonon férfiként indult, mert az útlevelében szereplő névvel és nemmel kellett részt vennie, amelyben még férfiként szerepel. Hazájában, az Egyesült Királyságban azonban nem kellett az útleveléhez kötnie magát.

És míg a London Maraton elit kategóriáinak meg kell felelniük az atlétikai világszabályoknak, amelyek tiltják a transznemű nők indulását, ha már átestek a férfi pubertáson, Frank a tömegversenyen indult, amely mindenki számára nyitott – jegyzi meg a brit Daily Mail. Az elit futók jogosultak a pénzdíjra, a többiek nem.

Frank, aki 54 éves és személyi edzőként dolgozik, a Postnak adott utólagos interjújában elmondta, hogy kritikusai azt mondják, hogy „a mögöttem beérő 14 ezer nő egyike elől vettem el a helyet. Tényleg? Én 4 óra 11 perc alatt teljesítettem a távot. Rengeteg nő van, aki megelőzött engem„.

Nem elit versenyzőként indultam, így senki elől nem hoztam el pénzt” – tette hozzá. Amikor versenyez, jótékonysági célokra gyűjt pénzt.

Frank a brit BBC-nek is interjút adott a napokban, ahol a „girlpowert” népszerűsítette, és elmondta, hogy izgatottan várja, hogy hamarosan nagymama lesz. A közösségi médiában sokan kritizálták, többek között olimpikon Mara Yamauchi is egy Twitter-bejegyzésében. „Férfiak indulása a női kategóriában NEM FAIR a nőkkel szemben” – írta.

Azért jelöltem be a ‘női’ jelzőt a London Marathon regisztrációs űrlapján, mert nőnek tekintem magam” – válaszolta Frank a Postnak adott interjúban. Hormonterápián van, így nagyon alacsony a tesztoszteronszintje, jegyezte meg, és erre Yamauchinak is felhívta a figyelmét. Nemi megerősítő műtéten még nem esett át, de jövőre tervezi megtenni. „Ötéves korom óta tudom, hogy rossz testben vagyok” – mondta.

Mint mindenki a versenyen, ő is kapott egy részvételi érmet, és felajánlotta, hogy szükség esetén visszaadja azt. „De nem akarok bocsánatot kérni, mert nem csináltam semmi rosszat” – mondta.

Azt tervezi, hogy jövőre újra indul Londonban, és az „egyéb” vagy „férfi” kategóriában fog regisztrálni, „csak hogy mindenki elégedett legyen” – mondta. Ismét jótékonysági célokra fog gyűjteni.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin