Nagyvilág

Letartóztatták az egyik orosz LMBTQ szervezet vezetőjét

 

Az oroszországi Szamara városában megrohamozták a rendőrök egy LMBTQ aktivista otthonát, miután „szélsőséges szervezettel” való kapcsolata miatt vizsgálatot indítottak ellene – írja a Novaja Gazeta.

Artyom Fokint, az Irida nevű helyi LMBTQ szervezet vezetőjét őrizetbe vették és bevitték a rendőrségre kihallgatni. 2022 decemberében az Iridát „külföldi ügynöknek” nyilvánították a hatóságok. Oroszország később szélsőséges szervezetnek nyilvánította az „LMBTQ mozgalmat”, sőt a terrorszervezetek listájára is felvette.

Fokint az a Timur Bulatov jelentette fel a rendőrségen, aki azzal vált hírhedté, hogy queer embereket és feminista aktivistákat dob fel a hatsóságoknak.

Bulatov a Telegram-csatornáján azt írta, hogy a rendőrség „perverziókat” népszerűsítő irodalmat és Fokin „bűnözői közösségét” részletező dokumentumokat foglalt le, és hogy az Irida más tagjait is azonosították, és vizsgálatot indítanak ellenük.

Annak ellenére azonban, hogy Bulatov az ukrajnai orosz invázió hangos támogatójának vallja magát, e hónap elején „az orosz hadsereg lejáratásáért” szabálysértési vádat emeltek ellene.

Oroszországban gőzerővel folyik az LMBTQ közösség ellehetetlenítése, és minden olyan tartalom eltávolítása, amely valamilyen módon kapcsolódik a témához, vagy akár csak szivárványszínű. 18+ karikás lett például az Én kicsi pónim című rajzfilmsorozat, a rendőrök razziáznak a melegbárokban és megverik a vendégeket, nyomoznak a vékony hangú fiúk után, tiltólistára kerültek Dosztojevszkij és Stephen King könyvei, valamint „LMBTQ-propaganda” miatt a Duolingo app betiltását is tervezik.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin