Nagyvilág

Az állam által támogatott fegyveresek vadásznak Irakban a melegekre

 

Egy friss emberi jogi jelentés szerint Irakban az LMBTQ embereket fegyveres csoportok, köztük a rendőrség és a biztonsági erők üldözik, és az emberrablás, kínzás, csoportos szexuális erőszak mellett a gyilkosságoktól sem riadnak vissza.

A Human Rights Watch jelentését 54 interjú alapján állították össze, amelyeket bántalmazott személyekkel, valamint olyan szemtanúkkal készítettek, akik LMBTQ emberek meggyilkolásának és elrablásának voltak tanúi.

A beszámolókban közös, hogy ezeket a támadásokat a rendőrség, a kormányzati biztonsági erők és az állam által támogatott fegyveres csoportok követték el, amelyek célja az iraki LMBTQ közösség tagjainak levadászása és terrorizálása. A feljegyzett támadások közül nyolcat 18 éven aluliak ellen követték el.

A jelentésben szereplő sokkoló interjúk közül az Al Jazeera többet is említ, köztük azt a transznemű nőt, akit pengékkel összevagdostak, majd benzinnel lelocsoltak és felgyújtottak a fegyveresek. Csak azért maradt életben, mert a szomszédoknak időben sikerült megmenteniük. Egy fiatal férfi pedig szemtanúja volt annak, hogy a párját a fegyveresek a brutális verés után öt lövéssel kivégzik.

A Human Rights Watch szerint a férfiak esetében a hosszabb haj, a divatérzék vagy a festett körmök halálos ítélettel érnek fel. Az iraki fegyveres erők 2005 óta támadják azokat, akiket a külsejük miatt melegnek vagy transzneműnek hisznek, vagy akikről azt gyanítják, hogy azonos nemű kapcsolatot létesítettek.

„Miközben folytatódnak az iraki fegyveres erők által elkövetett emberrablások, kínzások és gyilkosságok az LMBTQ emberek és az annak vélt személyek ellen, a kormány tisztviselői elhárítják a felelősséget, helyette azt állítják, hogy ezek a fegyveres csoportok csak az erkölcsöt és a vallási hagyományokat védik.”

 

Bár Irakban a homoszexualitást nem tiltja törvény, az LMBTQ közösség tagjai ellen könnyű fellépni olyan egyéb törvények alapján, amelyek tiltják a közszeméremsértést, a köznyugalom megzavarását, az „erkölcstelen cselekedeteket”, vagy épp az olyan jogszabályok alapján, amelyek tiltanak minden olyan kezdeményezést, amely „az alkotmány alapelveinek vagy a társadalom alapvető törvényeinek megváltoztatására” törekszik. A jelentésben szereplő támadások többsége azonban még ezekkel a törvényekkel sem indokolható.

Az államilag támogatott LMBTQ-ellenes fegyveres csoportok létrejöttének egyik oka a szegénység, mert az ilyen csoportok egyrészt munkát adnak a munkanélküli férfiaknak, valamint az erőszak révén a hatalom és befolyás illúzióját adják, írja a jelentés. A csoportokban közös, hogy elképzelésük szerint ők tartják fenn a társadalmi rendet és a tiszta erkölcsöket.

A kínzást és az emberölést hiába tiltja törvény Irakban, az áldozatok mégsem jelentik a bántalmazásokat. Az adott társadalmi környezetben nem meglepő lépés pedig erősíti a rendőrség és a fegyveres csoportok azon érzetét, hogy bármit büntetlenül megtehetnek.

A Human Rights Watch arra szólítja fel az Iraknak katonai, biztonsági és hírszerzési segítséget nyújtó államokat, köztük az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot és Franciaországot, hogy sürgessék az iraki hatóságokat, vizsgálják ki a fegyveres csoportok visszaéléseit.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin