Nagyvilág

Meleg férfi Barcelona új polgármestere

A néhány nappal ezelőtt esedékes helyhatósági választásokon Barcelona polgárai történelmet írtak: Jaume Collboni személyében először választottak nyíltan meleg polgármestert a spanyol nagyváros élére.

Győzelme nem volt garantált. Egy évvel ezelőtt még az a hír járta, hogy a szocialista párt nem engedi indulni. Ő azonban kitartóan kampányolt és célt ért. Bár a legtöbb szavazatot nem az általa vezetett lista szerezte (19.8% szemben az első helyezett 22.4 százalékával), a városi tanácsban más pártokkal koalíciót alkotva mégis győzedelmeskedett.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jaume Collboni (@jcollboni) által megosztott bejegyzés

 

Jaume Collboni 1969-ben született, és a katalán főváros Baix Guinardó nevű munkásnegyedében nőtt fel. A barcelonai egyetemen szerzett jogi diplomát, majd 1994-ben belépett a Szocialista Pártba. Először képviselő volt a saját körzetében, Horta-Guinardóban, majd 2005-ben képviselői asszisztensi állást kapott a katalán parlamentben.

A nagy ugrás 2010-ben jött el, amikor a katalán választásokon képviselői mandátumot szerzett, majd 2012-ben újrázni tudott. 2014 márciusában aztán úgy döntött, hogy kilép a törvényhozásból azzal a céllal, hogy a szocialisták jelöltje legyen a 2015-ös barcelonai helyhatósági választásokon.

Ezt követően közel tíz évnyi küzdelem következett, olykor kudarcos, máskor javuló eredményekkel kísérve. Collboni mostani győzelme az elmúlt tíz év kitartó munkájának gyümölcse.

Ő a város első nyíltan meleg polgármestere, ahogy azt a kampány során is hangsúlyozta, hozzátéve, hogy harcolni fog a homofóbia ellen. Sőt, egyik politikusi inspirációja Harvey Milk, az első nyíltan meleg férfi, akit Kaliforniában közhivatalba választottak – San Francisco városi tanácsába.

Ami a magánéletét illeti, Collboni állami iskolába járt, a Poble Nou negyedben él két örökbefogadott macskájával, Arethával és Franklinnel, és van egy második otthona a nyugat-katalóniai El Vilosellben.

A választások előtt a katalán hírügynökségnek elmondta, hogy a Barcelonán belül elektromos motorkerékpárját használja, valamint kerékpárral és tömegközlekedéssel közlekedik.

A katalán és spanyol mellett angolul és kicsit franciául is beszél.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin