Nagyvilág

Tajvan megválasztotta első queer parlamenti képviselőjét

Huang Csie (középen). Fotó: Huang Csie Facebook oldala.

Huang Csie képviselőnő az első nyíltan queer tagja Tajvan parlamentjének – írja a UCA News.

A 30 éves Huangot a Demokratikus Progresszív Párt delegáltjaként választották meg. Annak ellenére az első queer képviselő Tajvanon, hogy az ország élen jár Ázsiában az LMBTQ jogok terén. 2019-ben bevezették a házassági egyenlőséget, tavaly pedig az örökbefogadást is lehetővé tették az azonos nemű párok számára.

Huang korábban Kaohsziung város tanácsában volt helyi képviselő, és Tajvan-szerte futótűzként terjedt róla egy videó, ahol a szemét forgatja, amikor a város polgármestere kibújik a neki szegezett kényelmetlen kérdések megválaszolása alól. Ekkor ragasztották rá a „szemforgatás királynője” becenevet.

Elmondta, hogy nem is volt tudatában a dolognak, amíg a videó fel nem került a világhálóra. „Ez egy nagyon természetes reakció volt, mivel úgy éreztem, hogy a polgármesterünk nem volt képes kifejteni a saját politikáját” – mondta Huang.

A képviselő szerint a számára az a legfontosabb, hogy el tudja végezni a munkáját, ami a választói képviselete, mert úgy véli, a választás megnyerése nem a felelősség végét, hanem kezdetét jelenti.

Huang tavaly áprilisban bújt elő, és akkor azt mondta, egyesek megpróbálták az orientációja miatt támadni és lemondatni, más szavazóktól azonban azt a visszajelzést kapta, hogy bátorságot adott nekik a coming outja.

Huangot egyébként a valaha volt legtöbb szavazattal választották be Kaohsziung városi tanácsába 2022-ben az egyik kerület független képviselőjeként.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin