Nagyvilág

Megszavazta az egyenlő házasságot a parlament Liechtensteinben

 

Miután a parlament megszavazta az egyenlő házasság bevezetését, Liechtenstein a 22. ország Európában, ahol házasodhatnak az azonos nemű párok. A német nyelvű hercegség törvényhozói csaknem egyhangúlag támogatták a döntést, írja a Politico.

Daniel Seger, a konzervatív Haladás Polgári Párt (FBP) szóvivője nagy megkönnyebbülésnek nevezte a házassági törvény módosításának elfogadását, amit a lakosság többsége egyébként támogatott, az egyház azonban ellenezte azt. Mint Seger nyilatkozta, érezték a nyomást, egyben az elvárást, hogy utolsó német nyelvű országként ők is tegyék lehetővé az azonos nemű párok számára a házasságot. Németország 2017-ben, Ausztria 2019-ben, Svájc pedig 2022-ben vezette be az egyenlő házasságot.

Liechtensteinben 2011-től bejegyzett élettársi kapcsolatot köthettek az azonos nemű párok, és a lehetőség a heteroszexuális házaspárokkal csaknem azonos jogokat biztosított számukra. Az alig negyvenezer lakosú alpesi országban 2022-ben tartották az első pride felvonulást.

Az egyenlő házasságról szóló rendelkezések 2025. január 1-jén lépnek hatályba – amennyiben népszavazáson nem támadják meg a döntést, vagy az államfő nem vétózza meg azt.

Az alkotmányos monarchia feje, II. János Ádám herceg azonban korábban arról beszélt, azt támogatja, hogy házasodhassanak az azonos nemű párok, csak azt ellenzi, hogy gyermekeket fogadjanak örökbe. Ennek ellenére a kormány 2023-ban ezt lehetővé tette az alkotmánybíróság döntése után.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin