Nagyvilág

Liechtenstein is bevezetné az egyenlő házasságot

 

Svájc, Ausztria és Németország után Liechtenstein maradt az utolsó német nyelvű ország, ahol nem házasodhatnak az azonos nemű párok. A parlament és a kormány most úgy döntött, rendezik ezt a kérdést – még az országban erős befolyással bíró egyház ellenében is.

A liechtensteini parlament 24 igen szavazattal, mindössze 1 ellenszavazattal március 8-án első olvasatban elfogadta azt a törvénycsomagot, amelynek része az egyenlő házasság. A TVO hírcsatornának Daniel Seger, a Haladás Polgári Párt (FBP) szóvivője arról beszélt, hogy hosszú út vezetett idáig. Amennyiben a nyár előtt esedékes zárószavazáson is pozitív döntés születik, akkor 2025. január 1-től házasodhatnak az országban az azonos nemű párok.

Elemzők nem számítanak arra, hogy a parlament hirtelen meggondolná magát. Ahogy azt a Neue Zürcher Zeitung írja, önmagában már az figyelemre méltó, hogy a négy parlamenti párt közül három közösen nyújtotta be a törvényjavaslatot, és azt egyedül az ellenzéki Demokraták Liechtensteinért (DpL) pár nem írta alá. A parlamenti képviselők a polgári kapcsolatok jogi egyenlőségének megteremtésére, de mindenekelőtt a szomszédos Svájccal és Ausztriával szembeni jogi egyenlőtlenség megszüntetésére összpontosítottak. A kormány reformtervezete a konzultációs folyamat során széles körű egyetértésre talált, a közvéleménykutatások szerint azt a lakosság többsége is támogatja. Egy 2021-es interjúban az alkotmányos monarchia feje, II. János Ádám herceg arról beszélt, bár azt támogatja, hogy házasodhassanak az azonos nemű párok, azt ellenzi, hogy gyermekeket fogadjanak örökbe.

Az egyház tiltakozik

Ezzel szemben Wolfgang Haas érsek korábban egyenesen “a Teremtő üdvözítő akarata elleni, ördögi támadásnak” nevezte, amikor felmerült az egyenlő házasság bevezetése. Vaduz érsekeként a főpap 2022 júniusában nem volt hajlandó részt venni az éves nagymisén és a helyi tisztségviselőkkel tartott közös vacsorán, mert előző nap megtarthatták a fővárosban az első pride felvonulást.

Ugyanígy reagált, amikor a parlament felkérte a kormányt, dolgozzon ki törvényjavaslatot az egyenlő házasság bevezetésére – emiatt az érsek 2022 decemberében bejelentette, lemondja az újévkor tartott hagyományos parlamenti miséjét. Az ország régenseként Alajos trónörökös bírálta Haas döntését a parlamenti mise lemondása kapcsán – a sértett főpap a következő évben az életkorára hivatkozva lemondott posztjáról, és közölte, a jövőben nem beszél a médiának és elvonul egy kolostorba.

Az érsek annak ellenére tiltakozott, hogy a tervezett törvény csak a polgári házasságokra terjed ki.

Liechtensteinben 2011-ben vezették be a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok számára, és ez Svájc után a világon a második olyan döntés volt, amit népszavazás hagyott jóvá.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin