Nagyvilág

Megszavazta a japán alsóház a szexuális kisebbségekről szóló törvényt

 

A japán Liberális Demokrata Párt (LDP), a szigetország kormányzó pártja, törvényjavaslatot nyújtott be, melynek célja a “megértés” elősegítése az LMBTQ közösséggel kapcsolatosan. Az alsóház ma megszavazta a javaslatot – írja a Japan Times.

Mivel a törvényjavaslatot a kormányzó párt nyújtotta be, de ellenzéki pártok is támogatják, várhatóan már jövő hét pénteken elfogadhatja a felsőház is.

Az LDP konzervatív tagjai ellenezték a törvényt. Kisida miniszterelnökre azonban nagy nyomás nehezedik külföldről, különösen a G7-ek részéről, az LMBTQ-jogok hiányosságai miatt. Ezért az ódzkodó tagok végül szintén megszavazták.

A törvény megszövegezése ugyanakkor vitákat váltott ki a jogvédő szervezetek részéről. A szöveg csak általánosságban beszél arról, hogy a társadalom nem eléggé tájékozott a szexuális kisebbségekkel kapcsolatosan. Felhívja ugyan a figyelmet, hogy a helyzeten változtatni szükséges a hivatalok, vállalatok és oktatási intézmények részéről is – konkrét lépéseket azonban nem határoz meg.

Az eredeti szöveget többször átdolgozták, és számos fontos záradékot töröltek végül – például azt, amelyik konkrétan megtiltotta volna az LMBTQ személyekkel szembeni diszkriminációt. Az egyik legvitatottabb pontja az a záradék, amely kimondja, hogy „minden állampolgár nyugodtan élhet”, és amelyet a kritikusok azért bíráltak, mert a szexuális kisebbségek helyett a többség jogainak védelmét helyezi előtérbe.

Japán a G7-ek között az egyedüli ország, ahol nem engedélyezett az azonos nemű párok házassága vagy élettársi kapcsolata. Mindez annak ellenére, hogy a lakosság 64%-a támogatná az egyenlő házasságot, és ráadásul egyre több bíróság nevezi alkotmányellenesnek a jelenlegi helyzetet.

 

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin