Nagyvilág

A japánok többsége támogatja az egyenlő házasságot

fotó: GrinPhoto

 

A japánok 64%-a támogatja az azonos nemű párok házasságát, derül ki a Kyodo News felméréséből. A telefonos közvéleménykutatást azután készítették, hogy a japán miniszterelnök egyik tanácsadója homofób megjegyzéseket tett, és emiatt kirúgták – írja a The Japan Times.

A hétvégén készített felmérésben több mint ezer, választásra jogosult ember válaszait összesítették. Ebből az is kiderült, hogy a túlnyomó többség, 88,4% gondolta úgy, hogy Kisida tanácsadójának homofób kijelentései helytelenek. Arai Maszajosi azt találta akkor mondani, hogy nem csak nem szeretne azonos nemű párt a szomszédjának, de „rájuk sem akarna nézni”.

Japán a G7-ek között az egyedüli ország, ahol nem engedélyezett az azonos nemű párok házassága vagy élettársi kapcsolata. Ennek egyik oka, hogy a jelenlegi kormánypárt, a Liberális Demokrata Párt (LDP) „hagyományos” nézeteket vall a társadalmi berendezkedésről.

A szigetország konzervatívjai, akik gyakran hangsúlyozzák a hagyományos nemi szerepek megőrzését, például a nők szülésben és gyermeknevelésben betöltött szerepét, ellenzik az azonos nemű párok házasságát. Azzal érvelnek, hogy a bevezetése hatással lehet a családi élet hagyományos szerkezetére az országban. Mégis, a megkérdezett japánok 24,9%-a ellenezte csupán az egyenlő házasságot.

Kisida magát óvatosan mérsékelt politikusként jellemzi. Korábban úgy nyilatkozott, hogy „ez egy olyan kérdés, amely megváltoztathatja az emberek családról, értékrendről és társadalomról alkotott nézeteit”. A felmérésben résztvevők 57,7%-a szerint az ő kijelentései is helytelenek a témában.

Az LMBTQ jogokkal kapcsolatos kérdésekben 64,3% vélte úgy, hogy új törvényeket kellene alkotni a szexuális kisebbségek jobb megértésének előmozdítása érdekében. A botrányt követően az LDP maga akar ilyen javaslatot benyújtani, kármérséklés céljából.

Kisida kormányának elfogadottsága egyébként a felmérés alapján 33,6%, ami nem változott jelentős mértékben a korábbi hónaphoz képest.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin