Nagyvilág

Újabb japán bíróság szerint alkotmányellenes az egyenlő házasság megtagadása

Fotó: Kyodo

Tovább növekszik a nyomás a japán kormányon, miután most egy újabb bíróság találta alkotmányellenesnek, hogy az azonos nemű párok nem házasodhatnak – írja a The Guardian.

Nagoja város bíróságához egy meleg pár fordult beadvánnyal. Azon kérelmüket, hogy anyagilag kárpótolja őket az állam, amiért nem köthetnek házasságot, azonban elutasította a bíró. Korábban egy másik bíróság már hasonlóképpen kimondta, hogy alkotmányellenes az egyenlő házasság megtagadása. Ugyanakkor két másik bíróság teljesen ellentétes ítéletet hozott, és nem tartotta alkotmányellenesnek.

A mostani ítélet azonban mégis jelentős abból a szempontból, hogy a G7 csúcstalálkozó miatt fokozódó nyomást még tovább erősíti. A japán kormány igyekezett a G7 országok kedvében járni, mivel rengeteg kritika érte az LMBTQ jogok terén mutatott elmaradása miatt.

A kormány ezért gyorsan terítékre vette a korábban többször is halogatott törvényt, melynek célja a „megértés” elősegítése az LMBTQ-közösséggel kapcsolatosan. A kormánypárt legkonzervatívabb szárnya azonban az utolsó pillanatban szövegmódosítást eszközölt a törvényjavaslaton, mintegy felhígítva annak tartalmát. Az eredeti szövegezés szerint a törvényben az állt volna, hogy „a diszkrimináció elfogadhatatlan”. A javított verzióban azonban az áll, hogy „a méltánytalan diszkriminációt nem szabad tolerálni”. Aktivisták szerint ezzel gyakorlatilag elérték, hogy a törvénynek semmi jelentősége ne legyen.

Nem érdekli a kormányt a nép hangja

Japánban mintegy 300 településen lehet élettársi kapcsolatot bejegyezni azonos nemű pároknak. Ez a lakosság mintegy 65%-át fedi le, azonban az élettársi viszony nem jár olyan jogokkal, mint a házastársi kapcsolat. Nem örökölhetnek egymás után a felek, nem jegyezhetik be gyermekeik szülőjeként a partnerüket, és a kórházban sem látogathatják meg a párjukat, csak ha a személyzet szíve megesik rajtuk.

Kisida Fumio miniszterelnök maga is tett olyan kijelentéseket, amellyel felháborodást váltott ki, mert a politikus szerint a házasság megtagadása az azonos nemű pároktól “nem diszkriminatív”, és hogy a lehetővé tétele “alapvetően megváltoztatná a társadalmat” és a hagyományosnak nevezett értékrendet.

A miniszterelnök és a pártja folyamatosan figyelmen kívül hagyja a többségi társadalom véleményét: a legújabb felmérések szerint a lakosság 70%-a támogatja az egyenlő házasságot.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin