Nagyvilág

LMBTQ-törvényjavaslatot nyújtanak be Japánban a homofób botrány után

Egyenlő jogokért küzdő japán aktivista. /Fotó: Reuters

A japán Liberális Demokrata Párt (LDP), mely a szigetország kormányzó pártja, LMBTQ-törvényjavaslatot nyújt be – írja a The Straits Times. A párt igyekszik minimalizálni a kárt, amelyet Kisida Fumio miniszterelnök tanácsadója okozott homofób megjegyzéseivel.

A tanácsadót elbocsátották állásából, miután azt mondta, nem akarna azonos nemű párokat a szomszédjában látni. Kisida úgy reagált, hogy a tanácsadó megjegyzése „ellentétes a kormányzati politikával.” A kijelentés rosszul jött Kisidának, akinek több, a kormányt érintő botrányt követően már amúgyis alacsony a támogatottsága. Ráadásul Japán nemsokára a G7 országok találkozójának házigazdája lesz – és a G7-ek között az egyedüli ország, ahol nem engedélyezett az azonos nemű párok házassága vagy élettársi kapcsolata.

Motegi Tosimicu, az LDP főtitkára szerint a párt olyan befogadó társadalom létrehozására törekszik, mely tiszteli a sokszínűséget. „Szeretnénk ösztönözni a szexuális orientáció és a nemi identitás megértését” -mondta a sajtótájékoztatón.

Egy többpárti csoport 2021-ben dolgozta ki a törvényjavaslatot, amelynek célja a megértés ösztönzése és a megkülönböztetés megelőzése volt. A csomag akkor a konzervatív LDP-n belüli ellenállás miatt nem került a parlament elé.

Az azonos nemű párok házassága nincs a csomagban

A törvényjavaslat továbbra sem teszi lehetővé az egyenlő házasságot, és Kisida a parlamentben korábban már megismételte, hogy ezt a témát „rendkívül óvatosan” kell mérlegelni.

Aktivisták szerint a törvényes házassági keretek hiánya nehézségeket okoz a bevándorlástól kezdve az öröklésen át az egészségügyi ellátásig, míg üzleti csoportok szerint akadályozhatja a globális toborzást is.

Az LDP álláspontja azonban nem egyezik a közvéleménnyel. A Mainicsi újság és a Szaitama Egyetem által 2021 novembere és 2022 januárja között végzett felmérés szerint a 70 évesnél idősebb korosztály kivételével minden megkérdezett korcsoportban a többség szerint el kellene ismerni az azonos nemű párok házasságát.

A házassági egyenlőséggel foglalkozó csoportok egy sor ügyet indítottak a japán bíróságokon, az azonos nemű párok jogainak hiányából fakadóan kártérítési igénnyel. Az eddigi eredmények vegyesek.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin