Nagyvilág

Megegyeztek a japán pártok a diszkrimináció-ellenes törvénytervezetről

fotó: GrinPhoto

 

A világ fejlett országait tömörítő, az úgynevezett G7 tagjai között Japán az egyetlen, ahol eddig nem valósult meg se a házassági egyenlőség, se az azonos nemű párok kapcsolatának állami szintű elismerése. A 37 tagú OECD országok között pedig Dél-Koreával együtt az egyedüliek, ahol nincs az LMBTQ közösséget is védő diszkrimináció-ellenes törvény.

Hosszas vajúdás után az utóbbit jó eséllyel kipipálhatja Japán, miután május 14-én a kormányzó konzervatív Liberális Demokrata Pártnak (LDP) és az ellenzéki pártoknak sikerült megállapodniuk a törvénytervezet szövegében, számol be róla az Aszahi Sinbun.

A szexuális kisebbségek elfogadásáról szóló törvényjavaslat kapcsán a többpárti bizottság megegyezett abban, hogy a célok és alapelvek között szerepeljen, hogy a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés elfogadhatatlan. A bizottság vezetője, Hiroshi Hase volt oktatási miniszter szerint fontos lépés, hogy a törvény ezt kimondja.

Az ellenzék ugyanakkor nem elégedett, mert az általános megfogalmazáson túl nem szerepel a diszkrimináció tilalma. Ugyanakkor helyes lépésnek tekintik egy olyan társadalom felé, amely mentes a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló diszkriminációtól és zaklatástól.

A hasonló kezdeményezések eddig megakadtak a kormánypárt ellenállásán. Most biztató jel, hogy a törvénytervezetet maga az LDP nyújtotta be, és azt a többi párttal egyetértésben, egyhangúlag akarják elfogadni még a tokiói olimpiai játékok előtt.

Az igyekezet a nemzetközi figyelmen túl is érthető: márciusban bíróság mondta ki, alkotmányellenes, hogy nem házasodhatnak az azonos nemű párok, tavaly pedig már Naruhito császár is az LMBTQ közösség elfogadását sürgette.

 

 

A japán kormánypárti képviselők törvénnyel segítenék a sokszínűséget

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin