Egészség

Maxold ki a nemi úton terjedő fertőzések megelőzését!

„Járj rendszeresen szűrésre!” – „Használj óvszert!” – „Ne váltogasd a partnereidet!” Az unalomig ismételt frázisok, amiket talán a kevésbé egészségtudatos férfiak is kívülről fújnak. A tapasztalatom az, hogy a pácienseket nagyon könnyű telíteni hasonló „fentről jövő” felszólításokkal, és szélsőséges esetben az ellenkező hatást érjük el velük, mint amit szeretnénk: bagatellizálást, felháborodást és visszautasítást.

Mert persze, hogy kell a rendszeres szűrés, de ettől nem fog a személyes őrangyalunk megvédeni egy egyéjszakás kaland kellemetlen hozományától. Valóban kell gumit húzni, de egy ágyékot melengető, heves előjáték után, pláne néhány pohár alkohol elfogyasztását követően nem biztos, hogy az lesz a legfontosabb. És hát ne feküdj le fűvel-fával, légy monogám – de a partnered is az lesz vajon?

A való világ gyakran és gyorsan felülírja ezeket az utasításokat, amikkel egy idillinek gondolt állapotot kívánunk teremteni. A nemi úton terjedő fertőzések gyakorisága 2016-ban is tovább emelkedett, vélhetően nem csak azért, mert a szűrésre járók emelkedő számából adódóan több fertőzöttet lehet találni, vagy mert az orvosok nagyobb hatékonysággal állítják fel a diagnózist. Mit lehetne még tenni azért, hogy megelőzzük a nemi úton terjedő fertőzéseket?

Először is: ne démonizáljuk az érintetteket vagy magát a szexet! Sokan azért nem járnak szűrésre vagy nem mennek el orvoshoz, ha panaszuk van, mert félnek a diagnózistól, vagy tartanak akár az orvosi, akár az azt követő baráti/ismerősi prédikációktól. Sajnos maga a szexualitás kerül a célkeresztbe egy olyan közösségben, ahol a szex a mindennapok részét képezi. A szex megbélyegzése vagy tiltása így bűntudatot szül, a bűntudat pedig – tudományosan kimutatták – gyakrabban vezet felelőtlen szexuális magatartáshoz.

dr. Tamási Béla

Ne elégedjünk meg a hagyományosan „alap” szűrésnek tartott HIV- és szifilisz-szűréssel! Ezeket elvégeztetni ma már gyors, egyszerű és persze anonim, de ha nincs hozzá orvos-páciens találkozás kötve, akkor maga a páciens nem fogja megtudni, hogy például hepatitis C szempontjából veszélyeztetett-e (és így javasolt a szűrése), vagy hogy a nemi szervén levő szemölcsöt HPV okozza, amit hatásosan lehet kezelni és megelőzni is, de akár azt sem, hogy a hetek óta tartó alhasi görcsök és fájdalom hátterében tripper vagy chlamydia fertőzés állhat.

Ne feledkezzünk meg a védőoltásokról! A nemi úton terjedő hepatitis B és a HPV okozta fertőzések ellen hatékony védőoltásokkal rendelkezünk, és ide sorolhatjuk a hepatitis A elleni oltást is azok számára, akik gyakran vesznek részt kézzel vagy szájjal végzett anális játékban, vagy épp a trópusokra utaznak. Ezeket a védőoltásokat a háziorvoson kívül nemibeteg gyógyászok is felírhatják és beadhatják.

Igyekezzünk olyan egészségügyi ellátóhelyet (rendelőt, klinikát) találni, ahol tudjuk, hogy sürgős panaszokkal akár soron kívül is, de néhány napon belül mindenképp ellátnak és az ellátó személyzet hozzáállása is megértő, elfogadó és szakmailag korrekt. Ha egy helyet megismerünk és rendszeresen visszajárunk, akkor kevesebb stresszt fog okozni, ha ugyanott baj esetén sürgős segítséget kérünk.

És nem utolsósorban, próbáljuk meg elkerülni a valóban rizikós helyzeteket: fertőződés szempontjából a fertőző testnedvekkel való direkt kontaktus a legveszélyesebb. A gumi nélküli, szájba vagy fenékbe történő ejakuláció, illetve a heves aktus vagy anális játék közbeni vérzés rejti a legnagyobb kockázatot. És ne feledjük a régi, jól bevált tanácsot sem: fogmosás előtt és után 1-1 órával nincs orális szex (az ínyen keletkező mikroszkopikus sérülések miatt).

Dr. Tamási Béla

ALFA EGÉSZSÉGKÖZPONT
1036 Budapest, Lajos u. 66., B lépcsőház, V. emelet

IDŐPONTFOGLALÁS:
+36 70 940 0099
(hétköznap 10.00-20.00)
Részletesebb információkért látogass el a www.alfaegeszsegkozpont.hu weboldalra.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin