Utazás

Málta a leginkább LMBTQ-barát úticél az idei felmérés szerint

Málta. Forrás: Depositphotos

A Spartacus Gay Travel Index 2012 óta méri fel és hasonlítja össze az országokat és régiókat LMBTQ utazási biztonság és az utazók elvárásai alapján. A 2023-as jelentés szerint a toplistát Málta vezeti, amely idén a EuroPride-nak is otthont fog adni. A szigetország egyébként már tavaly is az első helyen végzett, akkor az ILGA Europe listáján.

Máltát Kanada és Svájc követi, pontegyenlőséggel a második helyen. Svájc sokat javult a korábbi évekhez képest, 5 ponttal robogott előre a listán, köszönhetően pozitív hatású törvényeinek.

Top úticélok LMBTQ utazók számára:

1. Málta
2. Kanada
2. Svájc
4. Ausztrália
4. Dánia
4. Új-Zéland
4. Portugália
4. Uruguay
9. Németország
9. Izland
9. Spanyolország
9. Egyesült Királyság

Indonézia, Szaúd-Arábia, Irán, Szomália és Afganisztán a lista legvégén találhatók, mint a legveszélyesebb országok. Ráadásul Indonézia korábbi, akkor sem túl pozitív helyezéséhez képest is óriásit zuhant a listán, köszönhetően annak, hogy decemberben elfogadták az új büntetőtörvénykönyvet, mely bűncselekménynek nyilvánítja a házasságon kívüli beleegyezéses szexet, és az együttélést is.

A legveszélyesebb országok listája

1. Szaúd-Arábia
1. Irán
1. Csecsenföld
1. Afganisztán
2. Szomália
3. Jemen
4. Egyesült Arab Emirátusok
4. Katar
4. Nigéria
4. Líbia
4. Kuvait
4. Egyiptom

A lista piros végén végzett Oroszország is, ahol az utóbbi években sokat romlott az LMBTQ közösség helyzete Putyin elnök retorikájának és az LMBTQ-ellenes törvényeknek köszönhetően.

Magyarország a középmezőnyben található, a 84. helyen, Botswana, Koszovó és Ukrajna társaságában. Meg kell azonban jegyezni, hogy 2021-ben még a 66. helyen volt az ország, azaz rengeteg helyet zuhantunk a kormány LMBTQ ellenes propagandája és a bevezetett negatív hatású törvények következtében.

A Forbes által közölt másik lista szerint a legbiztonságosabb országok Kanada, Svédország, Málta, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Dánia, Belgium és az Egyesült Királyság, a legkevésbé biztonságosak pedig Brunei, Szad-Arábia, Nigéria, Kuvait, Malawi, Guyana, az Egyesült Arab Emírségek, Malajzia, Szudán és Líbia. Megjegyzendő, hogy a két lista összeállításakor másfajta kritériumrendszerek szerint dolgoztak a készítők.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin