Utazás

Málta ismét az európai Szivárvány térkép csúcsán

Az ILGA-Europe, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet május 12-én, a ciprusi IDAHOT+ fórumon tette közzé éves európai Szivárvány térképét. Míg Magyarország három helyett csúszott vissza, addig Málta ismét példát mutatott Európa többi részének. A szigetország ugyanis hetedik éve zsinórban foglalja el az első helyet az LMBTQ közösség elfogadásáról és egyenlő jogairól szóló rangsorban.

Az ILGA-Europe 49 európai országot értékel az LMBTQ közösségre vonatkozó törvényeik, szakpolitikáik és egyéb intézkedéseik alapján, és ezt az éves viszonyítási alapot arra használja, hogy a törvényhozókat és az állampolgárokat arra ösztönözze, hogy törekedjenek a jobb, egyenlőbb bánásmódra.

A minősítések idén 74 különböző kritériumon alapultak, és olyan témák mentén oszlottak meg, mint a befogadás, az egyenlőség, a nem jogi elismerése, a gyűlölet-bűncselekmények száma, a gyűlöletbeszéd gyakorisága és a menekültügy kezelése. Minden ország nulla és 100 közötti százalékot kap – Málta 2022-ben 92 százalékot kapott, közel húsz százalékkal lehagyva a második helyezett Dániát (74%) és a harmadik helyzett Belgiumot (72%).

Franciaország, Izland, Lettország és Görögország pontszámai is nagymértékben emelkedtek idén, olyan áttöréseknek köszönhetően, mint például Izlandon a transznemű szülők elismerése, ami Európa egésze szempontjából nagyon biztató.

 

Málta folyamatos küzdelme az LMBTQ jogokért

Málta hosszú múltra tekint vissza az LMBTQ közösség elfogadása terén. Az azonos nemű partnerek közötti szexuális kapcsolat büntethetősége 1973-ban szűnt meg. Mára egyike azon kevés nemzeteknek, amelyek az LMBTQ jogokat alkotmányos szinten ismerik el mindenki más jogaival egyenrangúként.

2004 óta az országban tilos a szexuális irányultságon alapuló megkülönböztetés, ami hozzájárul ahhoz, hogy Málta a világ tíz legbiztonságosabb országa közé tartozik a leszbikus, meleg, biszexuális, interszex és transznemű állampolgárok és látogatók számára. Az LMBTQ emberek 2002 óta a hadseregben is nyíltan szolgálhatnak – ezt még a világ legprogresszívabb országai is csak lassan veszik át.

Az azonos nemű párok házassága 2017 óta engedélyezett. Málta nemi identitásról és nemi önkifejezésről szóló törvénye azt is lehetővé teszi a máltaiak számára, hogy nemkorrekciós műtét nélkül is megváltoztassák nemüket a hivatalos dokumentumaikban. 2016 óta törvény tiltja, hogy a fiatalokat átnevelő terápiára küldjék. Málta az egyik első ország, amely megtette ezt a fontos lépést, és általa sokkal könnyebbé tette az emberek számára, hogy életkortól függetlenül félelem nélkül kifejezhessék önmagukat.

A Rainbow Europe Index szerint 2015 óta Málta az LMBTQ jogok tekintetében folyamatosan az első helyen áll, és az azt megelőző években is folyamatosan az első tízben volt. A pozícióért az ország keményen megdolgozott, és azért is, hogy megőrizze azt.

Kevesebb korlátozás mellett Málta készen áll 2022 nyarára

Ami a globális COVID-járványt illeti, 2022. május 9-től Málta egy országot sem minősít többé a legszigorúbb kategóriákban, és a turisták karantén nélkül látogathatják meg a szigeteket. Az egyetlen követelmény a teljes oltásról szóló igazolás, vagy a COVID-19-ből való felépülés igazolása az elmúlt hat hónapban, vagy egy negatív COVID-19 teszt. A PCR-teszt (az indulást megelőző 72 órában elvégzett) vagy a gyorsteszt (24 órán belül elvégzett) egyaránt érvényes. Ha valaki egyik dokumentumot sem tudja bemutatni, a látogatót 10 napos karanténra kötelezik, amely időtartamot negatív COVID-teszt esetén 7 napra lehet csökkenteni.

A Máltára érkező járatokon már nem kell maszkot viselni. Magukon a szigeteken a fedett vagy szabadtéri helyeken sem szükséges. Valamennyi nyilvános helyszínt visszaállították a pandémiát megelőző kapacitásra, így újra számos élénk, korlátozásoktól mentes rendezvényre nyílik lehetőség Máltán.

 

 

Máltán a sokszínű rendezvények nyara csak most kezdődik

Az élet minden területéről érkezők részt vehetnek idén nyáron Málta híres gasztronómiai eseményein, mint például a Glass and Class, a június 17-én a Villa Bighiben megrendezett libanoni borkóstoló, valamint a Nemzetközi Borfesztivál, ahol június 23. és június 26. között a világ legjobb borait ünneplik. Emellett június 18. és július 3. között megrendezésre kerül a Nemzetközi Művészeti Fesztivál is, ahol a résztvevők a zenétől a táncon át a színházig számos művészeti formát élvezhetnek.

A jó zene rajongói részt vehetnek a július 11-től 16-ig tartó Máltai Jazzfesztiválon is, ahol a legkülönfélébb jazzművészek sokszínű csoportja lép színpadra, valamint július 26-án Joseph Caleja 25 éves jubileumi koncertjén, ahol Plácido Domingo is színpadra lép.

Azoknak, akiknek a zenei ízlése eklektikusabb, azokat várja a platinalemezes French Montana és a díjnyertes DJ Marshmello, akik szintén fellépnek július 19-én az MTV Szigete 2022 zenei fesztiválon az Il-Fosos téren. Marshmello szavaival élve: „Ez epikus lesz!

A nyár lecsengésével, szeptember 2. és 11. között felpörög a máltai Pride Hét. Az Allied Rainbow Communities által szervezett éves programsorozat számos olyan eseményt foglal magába, amelyek a befogadás és a sokszínűség ünneplésére irányulnak. Ezek közül a legfontosabb a szeptember 10-re tervezett Máltai Büszkeség Menetelés, más néven a pride felvonulás lesz. Az idei ünnepség témája a #LiveYourTruth, amely minden előadáson, felvonuláson, koncerten és egyéb eseményen megjelenik majd.

 

 

EuroPride Valletta 2023

Málta elkötelezettsége az elfogadás mellett nem ér véget 2022 nyarával. Az EuroPride Valletta 2023 szeptember 7. és 17. között egy olyan rendezvény, amelynek keretében nemcsak az Európából, hanem Észak-Afrikából és a Közel-Keletről érkezőknek is biztonságos helyet kínálnak, ahol kifejezhetik magukat és egyben megvitathatják az emberi jogokat. A programok között szerepel egy nagyszabású nyitóünnepség, egy EuroPride-falu, művészeti és kulturális bemutatók, felvonulások, partik, koncertek és sok más esemény.

Az biztos, hogy nem lesz hiány az önkifejezési lehetőségekből, hiszen a büszkeséget és a sokszínűséget nemcsak elismerik, hanem egész évben ünneplik Máltán!

 

Mediterrán fesztiválszezon az elfogadás és nyitottság szigetén

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin