Utazás

Az 5 legmeghittebb úti cél Valentin-napra Németországban

Igaz, Valentin-napig még két hónap hátravan, ám nem árt idejében lefoglalni a repülőjegyeket és a szállást, ha külföldi romantikázást terveztek a szerelmesek világnapjára. Németország tájai erre az alkalomra is kiváló úti célt jelentenek, főleg az eldugottabb, kisebb méretű települések, amelyeknek hófödte látképe már önmagában megmelengeti a szíveket. Cikkünkben öt olyan desztinációt mutatunk be, ahol garantáltan átadhatjátok magatokat az érzelmeknek.

 

fotó: Wikipedia

Schwäbisch Gmünd, Baden-Württemberg

Schwäbisch Gmünd a Sváb-Alb középhegységben, a Drei Kaiserberge hegyek lábánál fekszik. A központja karakterét történelmi épületek adják, köztük középkori templomokkal, monostorokkal és gyönyörű terekkel.

Templomai közül a torony nélküli Szent Kereszt templom (Heilig-Kreuz-Münster) a legjelentősebb, egyben a sváb gótika egyik kiemelkedő alkotása. A Münsterplatzon található épület a legrégibb délnémet csarnoktemplom és a legrégibb csarnokkórussal rendelkező épület. 1351-es felépítésétől számítják a német késő gótika kezdetét.

Az innen nem messze található Hohenrechberg vár meglátogatása is remek program, ugyanis pazar kilátást nyújt a környező tájra, amely népszerű a téli sportok szerelmesei és a túrázók körében.

Mindemellett a város a német arany- és ezüstipar központja: a második világháború után itt lelt új otthonra a gablonzi ékszer és üvegipar, így az ékszerek szerelmesei is bizton találnak maguknak – vagy a párjuknak valamilyen csillogó gyöngyszemet.

 

fotó: Filipe Marques on Unsplash

Ludwigsburg, Baden-Württemberg

Stuttgarttól nem messze fekszik Ludwigsburg, az itt található egykori királyi kastélypalota Európa egyik legnagyobb fennmaradt barokk épülete. A látogatók egész évben bejárhatják az uralkodói rezidenciát, valamint a palotakertet. Az óvárosban időjárástól függetlenül rengeteg hangulatos sikátor és barokk templom csodálható meg. Érdekesség, hogy a szabályos utcasorok a piactérről indulnak, ez az elrendezés pedig Ludwigsburg uralkodó polgári jellegét hangsúlyozza más székvárosokkal szemben. A tér közepén egy kút áll, az alapító Eberhard Lajos (Ludvig) württembergi herceg szobrával. Kétoldalt egymással szemben foglal helyet a kéttornyú városi templom és az eredetileg hugenotta bevándorlók részére épített protestáns, később katolikus templom.

A legtöbb európai várossal ellentétben Ludwigsburg nem évszázadok alatt formálódott, hanem a 18. század elején a tervezőasztalon született. Ludwigsburg története 1704-ben kezdődött, amikor a királyi kastélyt építeni kezdték, az épületet végül 1733-ban fejezték be. Ha Valentin-napon egy kis királyi romantikára vágytok, kiváló választás a német kisváros, amely az A81-es autópályáról is könnyen elérhető.

 

fotó: Willian Matiola on Unsplash

Hattingen, Észak-Rajna-Vesztfália

A németországi Ruhr-vidéken fekvő Hattingenbe látogatni olyan, mintha visszamennénk az időben. A 150 favázas házikóval szegélyezett kanyargós sikátorok a város központjában található Szent György-templomhoz vezetnek. A környező vidék is sok látnivalót és programot kínál: egy túra a romantikus Ruhr-völgyben, illetve Isenburg, Blankenstein és Haus Kemnade középkori várainak felfedezése egyaránt izgalmas kikapcsolódást nyújt.

Hattingen azoknak a pároknak jelenthet kitűnő választást, akik egy időre elvonulnának a tömegek elől és meghitt környezetben élveznék a romantikát. A város a maga 55 ezer lakójával nagyon barátságos környezetben fogadja a turistákat, a települést határoló vidékek pedig nemcsak zavartalan, de egyben izgalmas kikapcsolódást nyújtanak a szerelmeseknek.

 

fotó: Timothy Kindrachuk on Unsplash

Wernigerode, Szász-Anhalt

A Szász-Anhalt tartományban található Harz-hegység méltán vonzza a téli sportok kedvelőit, legyen szó síelésről, szánkózásról vagy túrázásról a hófödte lejtőkön. A régió természeti adottságai mellett festői településekből sincs hiány: Wernigerode a Harz színes kisvárosaként ismert, amelynek különleges, favázas lakóházai különösen vonzó látványt nyújtanak a téli hóesésben.

A város vonzerejét annak grófi múltja is adja: a terület tulajdonosai 1110-ben várat építettek itt, majd felvették a Weringerode grófi címet. A település 1229-ben kapott városjogot, 1279-től pedig az itt átmenő árukért vámot szedtek, ami hatalmas gazdasági jelentőséggel bírt. A város csakhamar megkapta a pénzverés jogát, majd Wernigerode keleti kapuja előtt létrejött a megerősített Újváros, saját piaccal és városházával. A település valósággal virágzott a 15. és a 16. században, számos iparág meghonosodott itt. A fejlődést végül ismétlődő tűzvészek hátráltatták, mígnem 1528-ban egyesítették és újjáépítették az Ó- és Újvárost. A település jellegzetességét adó barokk házak azután jelentek meg, hogy 1751-ben egy újabb tűzvész pusztított a városban. A turistaforgalom az 1800-as évek végén nőtt meg, miután megépült a vasútvonal. Azóta is tárt karokkal várják az utazókat a Harzquerbahn festői állomásán.

 

fotó: Timothy Kindrachuk on Unsplash

Seiffen, Szászország

Németországban nehéz elképzelni az ünnepi időszakokat a tradicionális dekorációk nélkül. Bár Seiffen városa elsősorban az itteni Ore hegységben gyártott karácsonyi csecsebecsékről, mint a diótörőkről és a faragott karácsonyi piramisokról híres, a település az áldott ünnepek után is megér egy vizitet. Nemcsak számos síelési és túrázási lehetőséget találni a környéken, de a Valentin-napi dekorációjuk is szívet melengető látvány. Mi több, Seiffen még a fentebb említett Hattingen városánál is zegzugosabb környezet, lakosainak száma ugyanis alig több mint kétezer fő. Ha tehát igazán elbújnátok a párotokkal a világ elől és bekuckóznátok egy romantikus, kivilágított, autentikus házikókkal teli aprócska hegyoldali településen, akkor keresve sem találhatnátok jobb úti célt.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin