Utazás

Németország TOP 5 karácsonyi vására szivárvánnyal

Pink Christmas Münchenben / fotó: Süddeutsche Zeitung

Díszített fenyőfák, kézműves ajándékok és az elmaradhatatlan karácsonyi stollen: Németország méltán híres a karácsonyi vásárairól, számos városban világszínvonalú körülmények között várják a látogatókat. A hagyományos rendezvények mellett az LMBTQ-közösség számára is külön vásárokat rendeznek több településen, ezeket mutatjuk be alább.

Christmas Avenue & LGBTQIA Winterdays – Berlin

A melegek számára létrehozott karácsonyi vásárt 2019-ben rendezték meg először a Nollendorfplatzon, Berlin melegnegyedében, Schönebergben. Azóta Andreas Boehlke világítástervező színes koncepciója minden évben egyedi hangulatot teremt az újranyitott Metropol-Theater előtt.

Bár eredetileg valóban az LMBTQ-közösség számára tervezték, a Christmas Avenue mára az egész negyed egyik legvonzóbb karácsonyi vásárává vált, amely nemcsak a közösség tagjait, de családokat, szomszédokat és turistákat is vonz. Nyitott és vendégszerető légkörével, változatos standjaival és gyönyörű dekorációjával, valamint fényeivel a karácsonyi szezon szerves részévé vált a környéken.

A berlini LMBTQ+ szcéna gazdagításaként a Christmas Avenue-nak nemcsak az a célja, hogy egy újabb turistalátványosság legyen, hanem a közösség szervezésében adománygyűjtésekkel segítse a különböző nonprofit egyesületek munkáját az ünnepi időszakban.

Rosa Weihnacht – Frankfurt

Forralt bor, brandy puncs, bratwurst, krumplitorta, frissen sütött gofrik, palacsinták, sült alma, raklett és forró mandula illata járja be Frankfurt városát, ugyanis novemberben több helyi karácsonyi vásár is megnyitott, köztük a szivárványnegyedben, a Friedrich Stoltze Platzon rendezett Rosa Weihnacht, ahol pink karácsonyfákkal jelzik: ez az LMBTQ-közösség számára létrejött ünnepi vásár, ahol egy biztonságos, sokféle és befogadó környezetben várják a közösség német és külföldi tagjait egyaránt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rosa Weihnachten Frankfurt (@rosa_weihnacht) által megosztott bejegyzés

 

Mint minden évben, idén is elérhető a mandulaház, ahol beetmänchen nevű német mandulás süteményt, popcornt, friss mandulát, mézeskalácsszívet, az AIDS-világnapjának szimbólumaként kikiáltott vörös szalagot, illetve a figyelmet szintén az AIDS elleni küzdelemre felhívó plüssmackókat lehet vásárolni. Emellett a már ikonikusnak számító rózsaszín karácsonyi kalapok is kaphatók. A mandulaház bevételének fennmaradó részét idén az AIDS-segélyezésre fordítják a szervezők.

Winter Pride – Hamburg

Az észak-németországi városban szintén megrendezik a környék egyetlen Queer-Leszbikus-Meleg Karácsonyi Vásárát Hamburg népszerű melegnegyedében, a St. Georg. kerületben. A meghittségéről, sokoldalúságáról és toleranciájáról ismert nem szokványos karácsonyi vásáron a jól ismert finomságok, mint a forralt bor, puncs, sós és édes csemegék mellett LMBTQ-művészek különböző előadásaival, jótékonysági gyűjtéssel és egyéb szórakoztató programokkal várják a látogatókat. A folyamatosan frissülő eseménynaptár a Winter Pride Hamburg hivatalos weboldalán érhető el.

Heavenue – Köln

Pop-art stílusú színes vásári standok, romantikus elemekkel tűzdelt dekoráció és hófehér füzérek: ezek a kölni Heavenue karácsonyi vásár legjellemzőbb sajátosságai, amelyek 2024 karácsonyán várják újra az LMBTQ-közösség tagjait, az idei évben ugyanis elhalasztják a különleges rendezvényt.

Mindazonáltal Köln mindig remek úti célt jelent, hiszen a Heavenue mellett is gyönyörű karácsonyi vásárokkal van tele a város.

Pink Christmas – München

A német hagyományok és folklór fővárosában, Münchenben az idei évben is várja látogatóit a Gay Christkindl Market az LMBTQ közösség körében méltán népszerű Glockenbachviertel negyedben.

A bajor település Németország harmadik legnagyobb városaként mindent kínál, amire az LMBTQ-embereknek szüksége van a tökéletes karácsonyhoz. Főleg, mióta 2005-ben a hagyományos karácsonyi vásár mellett megnyílt a Pink Karácsonyi Vásár. A rendezvény az előző évekhez hasonlóan idén is helyet kap a Glockenbachviertel müncheni melegnegyed szívében, a Stephansplatzon, ahol egy kicsi, de annál színesebb és változatosabb helyszínen várják a közösség tagjait és barátaikat.

A november 27-én kezdődő rendezvényen nemcsak a karácsonyi pompában tündöklő környéket fedezhetjük fel, de ajándékokat vásárolhatunk, megízlelhetjük a hagyományos német ünnepi fogásokat, édességeket és italokat, köztük a különböző kolbászokat és a helyi forralt bort. A megvásárolható portékákon túl különböző műsorokkal is készülnek a szervezők: DJ James Munich például minden nap este 6 órakor kezd játszani, egészen december 23-áig.

Egyéb programok

A felsorolt dedikált LMBTQ karácsonyi vásárok mellett több német városban, például Düsseldorfban, Essenben és Heidelbergben is rendeznek heti rendszerességgel LMBTQ-napokat, például rózsaszín hétfőt, rózsaszín csütörtököt vagy épp queer szerdát.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin