Utazás

Egy tökéletes hétvége: Karácsonyi vásár Bécsben és Sky Wellness Sopronban (x)

fotó: WienTourismus/Gregor Hofbauer

Európában a legszebbek között jegyzik a bécsi karácsonyi vásárt. Ám rögtön adódik a kérdés: pontosan melyiket is? Az osztrák fővárosban ugyanis hagyományosan tucatnyi varázslatos karácsonyi vásárt találni, és egyikből a másikba átsétálva képtelenség megmondani, hogy az idilli ünnepi hangulatot megidézők melyike is a legszebb.

Külön érdekesség, hogy pár éve Pink Christmas néven még külön LMBTQ karácsonyi vásárba is belefuthattunk Bécsben, és ugyan nem tudni arról, hogy ezt idén is megrendeznék, de vásárból így sem lesz hiány. Az ünnep közeledtével Bécs már fényárban úszik, a Habsburg császárváros palotái a szokásosnál is fényesebben ragyognak, és ha ehhez hozzáadjuk a gőzölgő italokat és a karácsonyi illatokat, akkor máris igazi mesebeli karácsonyi hangulatot érezhetünk.

Az biztos, hogy a legnagyobb és legismertebb vásár a Wiener Christkindlemarkt a városháza előtti téren, ahol csaknem száz fabódéból kínálják a kézműves ajándékokat és a finomságokat, a tér északi részén pedig még egy óriáskerékre is felülhetünk. A hírnév persze nemcsak itt, hanem a Práter és a Stephansplatz esetében is tömeggel jár, így nem csoda, hogy a kevésbé forgalmas alternatívát kereső helyiek szívesen választják ezek helyett a Belvedere-palota barokk karácsonyi faluját.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

 

A tucatnyi vásár mellett hatalmas fénykertek is gondoskodnak az adventi hangulatról, ezek közül az egyik legnagyobb a schönbrunni császári kastély kertjében felállított Winter Wonderland. Itt a mesebeli fényjáték tényleg egy varázslatos téli csodavilágba repíti a látogatót, ahol fényfüzérekből alkotott szobrok, interaktív elemek és a kastély homlokzatára vetített fényshow vár minket, bónuszként egy fényalagúttal kiegészítve. További fénykerteket találunk a Bécs melletti Laxenburg-kastély, és a kissé távolabbi Grafenegg-kastély kertjében is, mindkettőhöz közvetlen karácsonyi buszjáratok indulnak Bécsből. Fontos tudni azonban, hogy míg a karácsonyi vásárok ingyenesek, addig a kastélykertek látványosságait belépőjegy ellenében nézhetjük meg.

Persze, nem kell ám sokat utazni a karácsonyi fényekért, Bécs belvárosa idén is kitett magáért az ünnepi kivilágítással, sőt, a sok éves hagyományoknak megfelelően két különleges járművet is elcsíphetünk ilyenkor: az ostyaszeleteiről ismert Manner márka rózsaszín villamosát, és a bécsi székhelyű Ströck pékség nosztalgiajáratát is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Wien | Vienna (@viennatouristboard)

 

Hogy kellően feltöltődjünk (elő)karácsonyi élményekkel, érdemes pihenten nekiindulni Bécsnek, vagy a nyugati kalandozás után megpihenni kicsit. Budapestről indulva egy nap alatt is meg lehet járni a szomszédos főváros karácsonyi vásárait, ha azonban van időnk hétvégén, vagy lassabban szeretnénk ráhangolódni az ünnepekre, akkor Sopronban is felállíthatjuk a bázisunkat. Ezt még akkor is megtehetjük, ha kerülnénk az autóhasználatot: vonattal közvetlenül eljuthatunk Sopronból Bécsbe a GySEV járataival.

A két város ideális páros a tökéletes hétvégéhez. A bécsi nyüzsgés után a barátságos léptékű Sopron a magunkra figyelésben segít – és ha még egy kis hóesés is akadna (amiből a mostani telek során már csak mutatóba jut néha), akkor a belváros ívelt, szűk utcácskái máris karácsonyi képeskönyvbe illenek a boltíves kapualjakkal.

 


A feltöltődésben és a magunkra figyelésben segít, ha a testünket is sikerül ellazítani, ezért is éri meg beiktatni egy szállodai wellnesst a hétvégénkbe. Külön öröm, hogy egyes szálláshelyek kifejezetten nyitnak az LMBTQ utazókra – évek óta az úttörők közé tartozik a Hotel Sopron. A 100 szobával rendelkező, négycsillagos hotel egy különlegességgel is csábít: wellness részlegük lenyűgöző panorámát nyújt a városra. A szálloda legfelső szintjén a szaunán és a gőzkabinon túl egy olyan jakuzzi is helyett kapott, amelyből egyenesen a Tűztoronyra látni, így a Sky Wellnessben a pezsgőfürdőből vagy a nyugágyakról is élvezhetjük Sopron esti fényeit.

A Hotel Sopronnal most a bécsi karácsony is könnyen felfedezhető – adventi ajánlatukban egy csomagban találjuk a négycsillagos szállást, a kényelmes, közvetlen vonatjáratot az osztrák fővárosba, valamint a díjmentes bécsi tömegközlekedést. További részletek a hivatalos oldalon.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin