Nagyvilág

Hivatalos: Svájc a házassági egyenlőség mellett szavazott

Hosszú évek intenzív közéleti és társadalmi vitájának végére tettek pontot tegnap a svájciak.

A választók egyértelmű többséggel döntöttek az azonos nemű párok házasságkötésének engedélyezése mellett a népszavazáson, amellyel az alpesi ország csatlakozik a többi nyugat-európai országhoz.

A hivatalos eredmények szerint a jogszabáy-módosítást a szavazók 64,1%-a támogatta, és Svájc mind a 26 kantonjában az igenek kerültek többségbe.

 

 

A svájci parlament és a kormányzó szövetségi tanács támogatta a „Házasságot mindenkinek” (Ehe für Alle) kezdeményezést, és a népszavazás előtti felmérések is szilárd támogatottságot mutattak. Svájc 2007 óta engedélyezi az azonos neműek élettársi kapcsolatát.

A támogatók szerint a jóváhagyás a heteroszexuális párokkal azonos jogi helyzetbe hozná az azonos nemű párokat, lehetővé téve számukra gyermek örökbefogadást és megkönnyítené az állampolgárság megszerzését az azonos nemű házastársak számára. A leszbikus párok számára is lehetővé tenné a szabályozott spermadonációt.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy az élettársi kapcsolatok teljes körű házassági jogokkal való felváltása aláásná az egy férfi és egy nő szövetségén alapuló családokat.

A kampányt sokan tisztességtelen taktikával vádolták: az ellenérdekelt felek elítélték a plakátok letépését, az LMBTQ forródrótokat elárasztották panaszokkal, ellenséges e-mailekkel és a kampányolók elleni sértegetésekkel, valamint az ellentétes nézetek elhallgattatására tett erőfeszítésekkel.

A 8,5 millió lakosú Svájc hagyományosan konzervatív, és csak 1971-ben terjesztette ki a nők teljes szavazati jogát a szövetségi választásokon, egy kanton pedig egészen 1990-ig kitartott a teljes szavazati jog megadásával az önkormányzati választásokon.

Nyugat-Európa legtöbb országa már elismeri az azonos neműek házasságát, míg a legtöbb közép- és kelet-európai ország nem engedélyezi a két férfi vagy két nő házasságát – így Magyarország sem.

A támogatók szerint még hónapokba telhet, mire az azonos nemű párok házasságot köthetnek, főként az adminisztratív és jogalkotási eljárások miatt.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin