Nagyvilág

„LMBTQ propaganda” miatt vizsgálja a Duolingót az orosz hatóság

 

A Roszkomnadzor, azaz az orosz médiahatóság egy bejelentés kapcsán vizsgálatot indított a Duolingo nyelvtanuló applikáció ellen „LMBTQ propaganda” terjesztése miatt – írja a Novaya Gazeta.

A magát „emberi jogi csoportnak” tartó novoszibirszki Ragyetel nyújtotta be a kérést a médiafigyelő hatósághoz, mert szerintük a gyerekeknek nem kellene Duolingo segítségével angolul tanulniuk, ugyanis az applikáció olyan példamondatokat is tartalmaz, mint „Ben és Peter szeretik egymást. Melegek.” vagy „Clara a feleségével, Mariaval egy leszbikus bárban találkozott.” 

A melegeket „szodomitáknak” hívó Ragyetel szerint „felháborodott” szülők fordultak hozzájuk, akik állítólagosan nem tudták, hogyan magyarázzák meg a fenti példamondatokat általános iskolás gyerekeiknek anélkül, hogy „traumatizálnák őket”.

A Ragyetel hivatalos Telegram-oldala a „közerkölcs, a kultúra és a hagyományos családi értékek” védelmeként írja le a csoport küldetését. A szervezet az elmúlt hónapokban olyan művészek koncertjeinek lemondására szólított fel, akikről úgy vélte, hogy nem támogatták kellőképpen az ukrajnai orosz inváziót.

Alekszandr Hinstejn, az Állami Duma információpolitikai bizottságának vezetője szerint a Duolingo készítőinek „azonnal foglalkozniuk kellene ezzel a kellemetlen problémával”. Azzal fenyegetőzött, hogy ellenkező esetben blokkolni fogják a szolgáltatást az Orosz Föderáció területén.

Oroszországban gőzerővel folyik az LMBTQ közösség ellehetetlenítése, miután „szélsőséges szervezetnek” nyilvánította a legfelsőbb bíróság az „LMBTQ-mozgalmat”. Nemcsak cenzúrázzák a médiában megjelenő tartalmakat, de már büntetik is például a szivárványzászló megjelenítését, akár ékszereken is. Tavaly elérhetetlenné vált az országban a népszerű meleg randiapp, a Grindr is.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin