Nagyvilág

Cenzúrázta egy koreai K-pop-csapat klipjét az orosz tévé

A Seventeen nevű K-pop-együttes eredeti klipje és az orosz tévében lement verzió. Fotó: HYBE/Moscow Times

Szürke felhőkre cserélte a szivárványt a dél-koreai Seventeen együttes videoklipjében a TNT Music orosz zenecsatorna, attól tartva, hogy ismét megbüntetik őket az „LMBTQ propagandatörvény” miatt – írja a The Moscow Times.

A tévécsatornát korábban már megbüntették külföldi videoklipek tartalmai miatt, így ezúttal biztosra mentek: egyszerűen cenzúrázták a K-pop-együttes God of Music című dalának klipjét. A videoklip nagy részét egyébként Magyarországon forgatták.

Mióta Vlagyimir Putyin elnök aláírta a propagandatörvény módosítását, a médiumok öncenzúrázáshoz folyamodnak, hogy megfeleljenek a jogszabálynak, mely megtiltja az „LMBTQ propaganda” terjesztését. Év elején például a Fehér Lótusz című sorozat ikonikus jelenetét változtatta meg a helyi streamingszolgáltató, hogy kikerüljön belőle a „melegek” szó.

A propagandatörvény miatt az orosz LMBTQ közösség helyzete kétségbeejtő lett, volt, hogy kirúgtak az egyetemről egy sminkelő fiút vagy épp kiutasítottak egy meleg kínai YouTubert. Ezen felül pedig betiltottak videójátékokat, könyveket és megbüntettek több streamingszolgáltatót és közösségimédia-platformot is queer tartalmak miatt.

Júliusban a TNT Music tulajdonosát már megbüntették egy klip miatt, akkor a finn Alma Summer Really Hurt Us című klipjének levetítése miatt egymillió rubelt kellett fizetniük a propagandatörvény megsértéséért. A dalban az énekesnő azt énekli, hogy „kissed a lot of girls” („sok lányt megcsókoltam”). A csatorna ellen négy hasonló eljárás is folyamatban van, az LMBT tartalom „gyermekek körében való népszerűsítése” miatt.

Magyarországon a kultúráért felelős miniszter ugyanakkor nagyon is megértő a K-poppal szemben. „A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek”, a közös pedig most bennünk például a K-pop. „Koreában tőlünk kaptak vissza dallamokat, és mérhetetlenül boldogok ennek hatására”mondta Csák János még júliusban Tusványoson.


 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin