Színes

Kutatás: sok heteroszexuális ember vonzódik a saját neméhez is

Spanyol kutatók az Archives of Sexual Behavior folyóiratban megjelentetett tanulmánya szerint sok, heteroszexuálisként azonosuló ember érzett már vonzalmat azonos nemű személyek iránt. A tanulmány az azonos nemű emberek közötti „erotikus élményeket” vizsgálta, beleértve a szexuális vonzalmat (a Kinsey-skála segítségével), a viselkedési szándékot, valamint az esztétikai vonzalmat. 2900, magát heteroszexuálisnak valló, 18 és 40 év közötti személyt vontak be a kutatásba.

Ami a nyílt szexuális vonzalmat illeti, a heteroszexuális nők 31,5 százaléka, a heteroszexuális férfiak 13,2 százaléka tapasztalt már vonzalmat azonos nemű személyek iránt. A nők körében minden változó esetében magasabb volt az azonos neműek iránti vonzódás aránya.

A kutatók szerint ez összhangban van a meglévő szakirodalommal, „amely általában azt találta, hogy a nők szexuális irányultságuktól függetlenül jobban vonzódnak azonos nemű emberekhez… és többet fantáziálnak.”

A társadalmi berendezkedés sokat számít

A kutatók arra is rávilágítottak, hogy a nőkkel ellentétben a spanyol férfiak inkább érzik kellemetlenül magukat, amikor vonzónak találnak egy azonos nemű személyt. Ennek egyik lehetséges magyarázata a társadalom heteronormatív berendezkedése. A spanyol társadalom nagyobb nyomás alatt tartja a férfiakat, akiket büntet az azonos nemű élményekért. Ezért a heteroszexuális nők nyitottabbak az ilyen élményekre.

Ugyanezt tapasztalták a különféle szexuális orientációk iránti tolerancia tekintetében is. A heteroszexuális nők egyaránt elfogadóbbak voltak a meleg férfiakkal és a leszbikus nőkkel szemben, a férfiak viszont inkább a leszbikus nőkkel szemben voltak toleránsabbak.

A kutatásnak azonban vannak buktatói is. A tanulmányt olyan felvezető szöveggel reklámozták, ami miatt valószínűleg az átlag spanyolnál jóval nyitottabb személyek jelentkeztek rá. Ugyancsak problémát jelenthet, hogy a válaszadók több mint 70%-a volt nő.

A tanulmányt készítők szerint azt is figyelembe kell venni, hogy Spanyolországban az előrehaladott jogi háttér és a vallásos, „macsó” berendezkedésű társadalom együtt létezik. Fontosnak tartják, hogy tovább folytassák a kutatást.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin